GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjetar ispred ugljena u njemačkoj proizvodnji električne energije

Vjetar ispred ugljena u njemačkoj proizvodnji električne energije
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 19:33
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Prošle godine ugljen više nije bio glavni izvor energije za proizvodnju električne energije – na prvo mjesto je došla energija vjetra. Njemačka gotovo trećinu električne energije, 31 posto, dobiva iz vjetra, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.

Proizvodnja električne energije iz vjetra oborila je novi rekord, sa 139,3 milijarde kilovatsati.

Osim toga, u 2023. prvi put u gotovo svih 12 mjeseci proizvedeno je više električne energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra, vode i sunca, nego iz konvencionalnih.

Zeleni izvori proizveli su 251,8 milijardi kWh ili 56 posto ukupne proizvodnje električne energije. Njemačka je proizvela ukupno 449,8 milijardi kWh.

Ugljen je i 2022. bio najvažniji izvor električne energije s udjelom od 33,2 posto, dok je energija vjetra pokrivala znatno manjih 24 posto. Ugljen je s udjelom od 26,1 posto lani ostao na drugom mjestu.

Obnovljivi izvori i dalje su zaostajali u 2022. godini s udjelom od 46,3 posto.

Statističari su objasnili da je energija vjetra prošle godine toliko porasla jer je bilo više vjetra i jer su kapaciteti prošireni.

Na udjele različitih izvora utjecala je i činjenica da je smanjena ukupna količina proizvedene električne energije - za 11,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlozi su to što je potražnja u energetski intenzivnim industrijama bila manja zbog slabog gospodarstva te što je znatno porastao uvoz električne energije, za 40,6 posto.

Tagovi: vjetar, ugljen, njemačka
PROČITAJ I OVO
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
OIE
Slovenija: Početkom svibnja najveći dio potrošnje električne energije pokriveno iz OIE
LJUBLJANA - Slovenija je u prva tri dana svibnja najveći dio svoje potrošnje pokrivala električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE), dok je 4. svibnja proizvedeno više električne energije iz OIE nego što se dnevno potroši, objavilo je Ministarstvo okoliša i klime. danas i energija.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE