GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 21:27
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.

Jedan od glavnih razloga poskupljenja motornih goriva je nedostatak adekvatnih rafinerijskih kapaciteta. U ovom trenutku ne možemo osigurati dovoljno agregatnu ponudu naftnih derivata na globalnoj razini da zadovoljimo rastuću agregatnu potražnju kućanstava i industrije, što je uvelike povećalo obim potražnje u „postpandemijskom“ okruženju.

Međunarodna energetska agencija (IEA) procjenjuje da trenutni kapacitet rafinerije može preraditi oko 100 milijuna sirove nafte dnevno, ali da oko 20 posto tog kapaciteta ne radi, što znači da možemo preraditi "samo" dobrih 80 milijuna barela sirove nafte dnevno . Dio manjka može se pripisati nedovoljnom ulaganju u modernizaciju i održavanje rafinerija (osobito u Latinskoj Americi), a dio je zbog zatvaranja dijela proizvodnih kapaciteta zbog mjera za ograničavanje pandemije covida-19. Procjenjuje se da će se globalno, od 2020. nadalje, dnevno prerađivati 3,3 milijuna barela sirove nafte manje nego u razdoblju prije pandemije. Međutim, veliki dio pada proizvodnje nastavlja se unatoč ukidanju korona mjera (s izuzetkom Kine) diljem svijeta.

Većina padova proizvodnje nafte dogodila se u SAD-u, Europi i Kini, a daljnji pad proizvodnje nafte ove je godine (iz očitih razloga) bio u Rusiji, gdje se procjenjuje da rafinerije rade sa samo 70 posto proizvodnog kapaciteta. Najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta naftnih derivata ima Kina, no većina ih je ove godine nažalost bila neiskorištena. Neki zbog mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije (Kina nastavlja s nultom tolerancijom na covid-19), a neki zbog politike ograničavanja izvoza naftnih derivata, koja vrijedi u ovoj "energetski gladnoj" gospodarskoj velesili.

S druge strane jednadžbe, globalna potražnja za naftnim derivatima, koja je naglo pala u prvim valovima pandemije, već je nadoknadila taj pad posljednjih godina, na krilima snažne globalne gospodarske aktivnosti, i danas daleko premašuje razinu iz 2019. godine.

Agregatna ponuda i potražnja za naftnim derivatima uključuje rastuće troškove transporta (tankeri i tankovi još nisu pogonjeni strujom), rastuće cijene dostave kao rezultat "borbe" za raspoloživa plovila, budući da se svjetska flota naglo smanjila zbog sankcija protiv ruskih prijevoznika, te strmoglavog rasta prirodnog plina, koji je glavni izvor proizvodnje električne energije koji pokreće europske rafinerije, bojim se da će nas visoke cijene motornih goriva i ostalih naftnih derivata pratiti još neko vrijeme.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, nafta, potražnja za naftom
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE