GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa

Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 21:32
Autor: SEEbiz/Tanjug
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Zbog redovnog održavanja i pregleda, prekid isporuke kroz Turski tok biće od 22. do 29. juna.

"Najavljeni prekid isporuka kroz cevi Turskog toka u Crnom moru je planirani remont, o kome su obavešteni svi transporteri na ruti Turskog, a u našem slučaju Balkanskog toka", rekao je Bajatović.

Objasnio je da se ne radi se ni o kakvom vanrednom događaju i da postoje planirane zalihe gasa u Banatskom Dvoru, koje su u vlasništvu ili Srbijagasa ili Gaspromeksporta, zavisi od toga ko će biti isporučilac.

"Banatski dvor je već stavljeno u pripravnost. On će biti tačka isporuke, i mi sa tim količinama možemo da pokrijemo planiranu dnevnu potrošnju u Srbiji u tom periodu", rekao je Bajatović.

Dodao je da se uvek pravi neka vrsta rezervne varijante, u slučaju da dođe do nekog kvara ili slično.

"Mi u najkraćem mogućem roku, ili Srbijagas ili Gaspromeksport, možemo da organizujemo interventni uvoz gasa. I to u vrlo kratkom vremenu koje se meri satima. Ako, ne daj bože. bude trebalo", rekao je on.

Kazao je da je sadašnji prekid zbog remonta redovna stvar.

"A s obzirom da nema poremećaja u snabdevanju, nismo obaveštavali javnost", rekao je on.

Bajatović je izneo podatak da je do sada kroz Balkanski tok prošlo oko 1,2 milijarde kubika gasa za potrebe srpskog tržišta.

"Vidi se da posedovanje skladišta, i više transportnih ruta, omogućavaju i bolju fleksibilnost, i veću energetsku bezbednost", zaključio je Bajatović.

Tagovi: gas, banatski dvor, srbijagas, turski tok, gaspromeksporta,
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE