GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeleno svjetlo za slovensko-japansku suradnju na području vodikovih tehnologija

Zeleno svjetlo za slovensko-japansku suradnju na području vodikovih tehnologija
VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 07:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predstavnici japanske vlade i organizacije NEDO pozdravljaju slovensku inicijativu za uspostavu suradnje u razvoju vodikovih tehnologija, priopćilo je Ministarstvo visokog obrazovanja, znanosti i inovacija nakon susreta s ministrom Igorom Papičem na marginama foruma u Kyotu u Japanu.

Ministar je sudjelovao na forumu Znanost i tehnologija u društvu (STS forum), a svoje je sudjelovanje nadopunio s nekoliko bilateralnih susreta, od kojih je najvažniji, navode u ministarstvu, na temu slovensko-japanske suradnje.

Nakon uspješne suradnje s japanskom agencijom za napredne energetske i industrijske tehnologije NEDO, Slovenija se založila da se suradnja na području vodikovih tehnologija uspostavi u projektu NEDO za razvoj pametnih mreža.


O suradnji Slovenije i EU s jedne, te Japana s druge strane, ministar je najprije razgovarao s veleposlanikom EU u Japanu Jean-Ericom Paquetom, koji je sa zanimanjem predložio nastavak razgovora konkretnijim koracima.

Ideju Slovenije podržali su i japanski ministar gospodarstva, trgovine i industrije Yasutoshi Nishimura i predsjednik agencije NEDO Saito Tamotsu. Kako navode iz ministarstva, dogovorili su se da kao potencijalni partneri što prije počnu pripremati prijedloge suradnje.

„Potvrda naše ideje u području vodikovih tehnologija pokazuje najveću potporu i povjerenje japanske strane prema Sloveniji, koja se temeljem dugogodišnje suradnje, a posebice posljednjeg zajedničkog projekta, pokazala pouzdanom i vrhunskom. – kvalitetan partner,“ rekao je Papič.

“Ugledne i uspješne europske zemlje, primjerice, već nekoliko godina pokušavaju pokrenuti sličan projekt s Japanom, ali još nisu uspjele zbog visokih kriterija Japana”, dodao je.

Između ostalog, Papič se sastao s predsjednikom Sveučilišta Kyoto Nagahirom Minatom s kojim je razgovarao o proširenju suradnje između japanskih i slovenskih sveučilišta. On i predsjednik Sveučilišta Fukui Takanori Ueda razgovarali su o dobroj suradnji sa Sveučilištem u Ljubljani na području robotike i mogućnostima zajedničkog istraživanja u području umjetne inteligencije i informacijskih tehnologija.

Ministar je s predsjednicom Europskog istraživačkog vijeća (ERC) Marijom Leptin razgovarao o suradnji u pripremi novog okvirnog programa za istraživanje i razvoj u narednim mjesecima. Leptin, koji je u lipnju posjetio Sloveniju, ponovno je istaknuo napredak Slovenije na ERC natječajima kao model za druge zemlje, navode iz ministarstva.

Na STS Forumu Papič je sudjelovao u panel raspravama o otvorenoj znanosti, cirkulaciji mozga i povjerenju u znanost. U potonjem slučaju istaknuo je nužnu reformu postojećih sustava vrednovanja istraživanja.

“U Sloveniji se bavimo i znanošću za političke inicijative i znanstvenom komunikacijom. Na području potonjeg planiramo kontekstualni okvir o tome što je znanstvena komunikacija i kako je implementirati kako bi se stvorio veći javni interes i razumijevanje iste. S druge strane, sudjelujemo i u provedbi misija EU-a koje bi građane i javnost trebale staviti u središte razvoja rješenja za globalne izazove našeg vremena“, rekao je.

Tagovi: vodik, zeleni vodik
PROČITAJ I OVO
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
GUBITAK
Gazprom potonuo u gubitak prvi put u više od dva desetljeća
MOSKVA - Plinski div Gazprom u vlasništvu Kremlja priopćio je u četvrtak da je pao na neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) u 2023., što je njegov prvi godišnji gubitak u više od 20 godina, usred sve manje trgovine plinom s Europom, nekada njegovim glavnim prodajnim tržištem.
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE