GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin ne želi pregovarati

Putin ne želi pregovarati
DESTRUKTIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 08:33
Autor: Christian Trippe, Deutsche Welle
KOMENTAR - Pitanje koje se mora postaviti: je li ovaj Putinov govor o stanju nacije zaista vrijedan komentara? Treba li ponovo analizirati koje laži ruski predsjednik koristi kako bi opravdao svoj rat protiv Ukrajine?

Zapad je za sve odgovoran, Zapad je započeo rat u Ukrajini – tom drskom optužbom Putin otkriva svo svoje revizionističko ludilo. Tu optužbu uzima kao fiksnu točku za razmatranja koja pomažu da se stekne bolji uvid u ono što mu je zapravo u glavi.

Putin ponovo tvrdi da je njegov agresorski rat u Ukrajini obrambeni rat protiv Zapada. Taj apsurdni zaključak se često označava kao propagandni narativ čime mu se smanjuje težina. Jer onaj tko u takvoj tvrdnji vidi samo retoričko sredstvo jednog diktatora koji želi zbiti redove, rasplamsati patriotske osjećaje i promovira mobilizaciju društva i gospodarstva, previše pojednostavljuje stvari. Putin je odavno postao zarobljenik vlastite propagande. U njegovom cezarskom ili bolje rečeno carskom ludilu prepoznaju se duboko usađene frustracije, koje se ogledaju i u njegovom narodu. Jer u Rusiji nije samo moćna elita u Kremlju i vojsci ta koja osjeća fantomski bol pale svjetske sile. U takvom kompleksnom raspoloženju, Putinu se plješće zbog tvrdnje da je riječ o opstanku Rusije.

Analiza koja je toliko fokusirana na psihološko, pa je samim tim gotovo potpuno politički nelogična, ne smije zamagliti pogled na masivne i imperijalne interese zemlje koja vodi rat. Ali nakon ovog govora, u kojem je Putin nastavio rušiti mostove ka Zapadu, postalo je još jasnije koliko će biti teško ponovo naći zajednički nazivnik koji je preduvjet za međusobne razgovore.

Prije Putinovog govora, promatrači su očekivali da bi on mogao i službeno objaviti rat Ukrajini, da će najaviti novi val mobilizacije, uvesti izvanredno stanje, zatvoriti granice i ponovo zveckati nuklearnim oružjem. Ali ništa od toga. Putin najavljuje da ne želi dalje pregovarati sa SAD-om o sporazumu o ograničenju nuklearnog naoružanja. Pregovori o razoružanju, miru ili prekidu vatre, to je otrežnjujuća bilanca njegovog govora, trenutno se ne mogu voditi s Putinovom Rusijom. Možda se više uopće ne mogu voditi s tim režimom slijepo lojalnih sljedbenika koje je ruski predsjednik okupio oko sebe.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, Putin ostaje neobično nejasan. Ali daje do znanja da će se borbe još dugo nastaviti, te da stoga računa na rat iscrpljivanja. Njegova geopolitička računica je očita: Putin računa da će krajem sljedeće godine u SAD biti izabran predsjednik koji više neće biti toliko neograničeno transatlantski nastrojen kao Joe Biden. Da će umjesto demokrata Bidena u Bijelu kuću doći republikanac koji neće biti voljan isporukama oružja i transferima dolara osiguravati opstanak Ukrajine.

Putin priprema svoju zemlju za dalju, dužu i, po svemu sudeći, skuplju konfrontaciju i zagovara distanciranje od Zapada. Za to vrijeme američki predsjednik Biden, kao predvodnik slobodnog svijeta, putuje Europom, pojavljuje se u ratom razorenom Kijevu i u Varšavi. Na dan govora dvojice predsjednika, politički kontrast teško da može biti veći.

Tagovi: Vladimir Putin, rusija, ukrajina, rat u Ukrajini, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE