GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela obnova zagrebačkog kina Europa

Počela obnova zagrebačkog kina Europa
KINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 22:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prva od triju faza radova na rekonstrukciji zagrebačkog kina Europa počela je u četvrtak, a trebala bi biti završena do kraja iduće godine, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je to kino jedno od njih pet “koje su spasili od tajkunskih privatizacijskih ralja”, dodavši da je ono prošle godine zatvoreno “zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatna ulaganja u objekt.”

Najavio je da se prva faza odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom potpisan je lani u rujnu.

“S ovakvom obnovom ćemo u kinu Europa uživati idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi”, rekao je.

Profesor s Arhitektonskog fakulteta Alan Braun, voditelj projekta obnove, objasnio je da se počinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju.

“U drugoj su fazi planirani restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornom izgledu – bogato koloriranu i s obrađenim mramorom ukrašenu interijeru. U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe”, napomenuo je.

Direktor Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva Joško Jakelić istaknuo je da će njegova podružnica, koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove na obnovi.

“Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će se financirati iz pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno u idućih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2000 kvadrata“, dodao je.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić istaknula je da je cjelovita obnova kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.

Ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas rekao je kako je pripremljen bogat trodnevni program na pozornici, koji se bavi legendarnom filmskom glazbom,. Prikazat će se nekoliko filmova i održati koncerti Zagrebačkih solista te Gabi Novak i Matije Dedića.

Tagovi: kino Europa, Milan Bandić, Alan Braun, Joško Jakelić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE