GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bišćan otkrio gdje je pogriješio

Bišćan otkrio gdje je pogriješio
NAKON PORAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 14:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Hravtska U-21 reprezentacija porazom je otvorila Europsko prvenstvo. U Kopru je s 1:0 bio bolji Portugal.

Igor Bišćan je iznenadio javnost i suparnika odabirom formacije i igrača. Postavio je utakmicu tako da održi "nulu" što je dulje moguće. Poraz protiv jednog od favorita turnira nije nikakav problem. Izbornik je u izjavi nakon utakmice objasnio plan igre, ali je i nesvjesno priznao da on nije bio do kraja definiran. A odgovornost u takvim okolnostima mora snositi onaj tko vodi momčad.

Sve do zamjena sredinom prvog poluvremena, Hrvatska je igrala u 5-4-1 formaciji i dubokom bloku koji su se nekad povezivali s načinom na koji su igrale talijanske reprezentacije. To je prvi put da je Bišćan u svom mandatu tako postavio momčad. S obzirom na talent suparnika, igrač viška u zadnjoj liniji činio se kao logičan odabir.

U sredini terena su Moro i Bistrović branili prostor ispred obrane, dok su se Ivanušec i Majer s bočnih pozicija u vezi pomicali prema sredini kako bi u toj zoni dodatno otežali Portugalu organizaciju napada. Plan je u većem dijelu utakmice funkcionirao, iako je u nekoliko navrata Portugal stvorio šansu. Bila je očita namjera zadnje linije da čuva prostor i ne iskače na igrače koji se uvuku iza leđa veznoj liniji, zbog čega je Portugal nekoliko puta probio Hrvatsku u najosjetljivijoj zoni.

Problem nije bila realizacija plana igre. Portugal je talentirana momčad i stvorit će nekoliko šansi protiv svakoga. Problem je bio što je taj plan igre mogao funkcionirati samo u jednom smjeru. Bez pravih krila i s bekovima Bradarićem i Šverkom duboko u svojoj polovici, Hrvatska nije mogla iznijeti loptu i prijeći iz faze obrane u napad.

U trenutku kada bi napad započeo od Šempera, problemi su bili očitiji. Hrvatska nije imala širinu kojom bi razvukla portugalske linije i oslobodila svojim veznjacima prostor za igru, a uz tri stopera, Mora i Bistrovića koji su se striktno držali sredine terena, ona je bila napučena i Hrvatska u posjedu nije mogla "disati".

Ironija je realizirala scenarij da je Hrvatska uspjela u takvom omjeru snaga sačuvati svoju mrežu netaknutom, a gol je primila samo dvije minute nakon trostruke promjene kojom je Bišćan odlučio ipak malo hrabrije postaviti igru.

Kontrolirati rizik neizostavan je dio svake taktike. Na kraju krajeva, čak i one najhrabrije i najofenzivnije taktike sadrže rješenja na lopti kojima je cilj ne gubiti posjed i biti u stanju obraniti se od suparničke pozicije. Ali sinoć smo mogli vidjeti koliko je tanka granica između sustava koji kontrolira rizik i onog koji ga izbjegava u tolikoj mjeri da si smanjuje mogućnost za uspjeh.

Portugal je zabio gol tek u 69. minuti. Što bi se dogodilo, a to se vrlo lako moglo dogoditi nakon nekog od prekida, da su zabili gol u 10. minuti? Bi li onako postavljena Hrvatska imala ikakvu mogućnost nauditi suparniku koji više ne mora juriti po prednost? Držati nulu što je dulje moguće nije stvar koju je izmislio Bišćan. Ali i u takvoj igri moraš biti postavljen tako da te se suparnici boje iz kontranapada, a to jučer nije izgledalo tako. Utakmica je djelovala kao da se radi o uzvratnom susretu dvoboja u kojem Hrvatska brani 3:0 iz prvog susreta.

Luka Ivanušec je nakon utakmice rekao vrlo sličnu stvar kao i nakon prve utakmice između Tottenhama i Dinama, onoj u Londonu.

"Usporedio bih ovu utakmicu kao prvu utakmica Dinama protiv Tottenhama. Nedostajalo je rizika, mogli smo možda više napadati i riskirati, sada osjećamo žal", rekao je Dinamov igrač pa dodao: "Mi moramo više vjerovati u sebe i uzeti loptu, kontrolirati utakmicu bez toliko povlačenja.".

I u potpunosti je u pravu. Portugal i Engleska, a možda i Švicarska, na papiru imaju iskusniju i zvučniju momčad, ali Bišćan ima previše talenta da bi igrala kao Italija iz osamdesetih. Konačno, ovo je mlada reprezentacija kojoj primarni cilj nije kratkotrajan rezultat, nego selekcija najtalentiranijih igrača i priprema za seniorsku vrstu. Ali čak je i Bišćan, makar nesvjesno, priznao da je njegova ideja u ovoj utakmici bila dorađena samo napola, piše Index.hr.

"Naš plan je bio izvući ih van i dočekati da dođu visoko pa da ih napadnemo iz kontranapada. Imali smo dosta tih situacija, ali nedostajao je netko tko će zadržati tu loptu dok se priključe bokovi pa da iz odgođene kontre dođemo u situaciju da zabijemo gol. Ovo je na kraju ipak realan rezultat. Sad se nakon utakmice postavljaju pitanja jer je rezultat ovakav kakav je, mi smo imali plan, ali naravno da nije bio u potpunosti uspješan. Mislim da su dečki dali sve od sebe, a nešto se pita i Portugalce", rekao je Bišćan nakon utakmice.

U boldanom dijelu izjave krije se najveći problem ove utakmice. Iza bilo koje uloge u momčadi, a posebno one koju sam izbornik zdvaja kao ključnu, mora stajati igrač imenom i prezimenom koji je s obzirom na svoje navike i kvalitete može realizirati. To ne smije biti "netko", jer ako se taj netko ne pojavi sam od sebe, onda plan ne drži vodu. Ako je već plan bio Portugalce izvući i onda ih ugroziti preko kontre, upitno je koliko se efikasno to može realizirati s Majerom i Ivanušecom na krilima. Prvi nije brzanac i traži loptu u noge, a ni drugi nije klasični igrač prostora koji može napasti dubinu. Čak i da je Kulenović u vrhu napadu ukrao ili zadržao loptu, upitno je kome ih je trebao proslijediti. Ako ih vrati Majeru ili Ivanušecu, to ujedno znači da oni ne mogu istrčati kontru, a ostatak ekipe bio je preblizu svojem golu da to napravi.

Poraz nije nikakva drama. Bišćan je dokazao u Rijeci i dosadašnjem mandatu na klupi mlade reprezentacije da je već sada odličan trener, a ima potencijal za biti vrhunski. Normalno je da putem uči i ponekad promaši u procjeni. Već u idućoj utakmici imat će šansu ispraviti greške. Rezultat nije bitan, ali javnost želi gledati poletniju i slobodniju mladu Hrvatsku koja ima jasan plan kako želi postići ono što je zamislila.

Tagovi: Igor Bišćan, Luka Ivanušec, Borna Sosa, Nikola Moro, Kristijan Bistrović
PROČITAJ I OVO
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
PETICIJA
Navijači Bayerna pokrenuli peticiju sa zahtjevom da Tuchel ostane trener
MUNCHEN - Navijači minhenskog Bayerna pokrenuli su peticiju tražeći od šefova kluba da zadrže Thomasa Tuchela na mjestu trenera i sljedeće sezone.
Olmo sve bliže povratku u matični klub
TRANSFERI
Olmo sve bliže povratku u matični klub
LEIPZIG - Dani Olmo bi u ljetnom prijelaznom roku mogao napraviti transfer karijere.
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE