GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinamo se i službeno oprostio od Šutala

Dinamo se i službeno oprostio od Šutala
OPROŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 17:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na jednom dijelu lica smiješak, na drugom sjeta... U takvom raspoloženju, s podijeljenim osjećajima, mladi maksimirski branič i hrvatski reprezentativac, sjajni, čvrsti i stameni Josip Šutalo, zaokružio je svoju epizodu u Dinamu i karijeru nastavlja u Ajaxu iz Amsterdama.

“Smiješak bi se mogao nazirati zbog zadovoljstva svime što je učinio u maksimirskom klubu, zadovoljstva rezultatima, izvedbama i konkretnim doprinosom u utakmicama koje su bilježile zlatnu klupsku povijest… Na svom je oproštaju postigao i pogodak, ali radost je ipak zamijenila sjeta i sportska tuga zbog dramatičnog rezultatskog preokreta u kojem je na kraju ipak slavio AEK i prošao u play-off Lige prvaka. No, Šutalo ipak odlazi nakon što je s Dinamom osigurao novi plasman u grupnu fazu Uefinih natjecanja, nadamo se u Europa ligi…”

“U purgerskom je klubu bio od svoje 14. godine, još iz ljeta 2014. kad je došao u maksimirsku akademiju iz Neretve iz Metkovića. Za prvu je momčad upisao 89 službenih nastupa uz sedam postignutih pogodaka i pritom stvorio zahvalnu zalihu trofeja. Osvojio je četiri naslova prvaka, dva Superkupa, a statistika mu bilježi i pokal pobjednika Kupa. Igrao je s Dinamom u grupnoj fazi Lige prvaka, bio u kadru u dvjema sezonama u kojima je momčad izborila plasman u proljetni dio natjecanja u Europa ligi… Dodamo li i prijateljske i pripremne utakmice, ukupna brojka penje se na 109 nastupa i osam golova.

Još je u tinejdžerskim danima naviknuo hrvati se sa suparničkim napadačima iz europske nogometne kreme, s juniorskom i mladom momčadi pobjeđivao je Liverpool, Tottenham, Bayern, Manchester City, Atalantu, Šahtar, Dinamo Kijev, Villarreal… U nekim je slučajevima bio i kapetan. Stoga niti nije čudno što je kasnije u prvoj momčadi u središtu obrane pokazivao silnu mirnoću i sigurnost i što je već tada čitao igru kao da je iskusni nositelj obrane u zrelim godinama.”

Još je, dakle, u kadetskim i juniorskim danima prošao filter UEFA Youth League kao i prestižnog međunarodnog Premier League International Cup u Engleskoj. Štoviše, zaigrao je i u finalu PL International Cupa, dvaput došao četvrtfinala UEFA Youth League… Samo je u ova dva natjecanja, protiv jakih europskih suparnika, odigrao čak 23 utakmice. Kalio se, dakako, i u Dinamu II u seniorskoj konkurenciji u Drugoj HNL.

U službenoj je utakmici za prvu Dinamovu momčad debitirao u listopadu 2019. u osmini finala Kupa u pobjedi protiv Opatije u Rijeci s 3:0, dok je premijerni nastup u Prvoj HNL dočekao na proljeće 2020. godine, pet kola prije kraja u pobjedi protiv Intera iz Zaprešića s 1:0.

Proljetnu polusezonu 2021. proveo je na posudbi u Istri 1961 i, primjerice, igrao protiv Dinama u finalu Kupa u pobjedi Zagrepčana u Velikoj Gorici sa 6:3.

Već sljedeće sezone prometnuo se u standardnoga stopera prve momčadi. Zablistao je još u drugom kolu protiv Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj. Prvo je proigrao Lovru Majera za 1:0 da bi mu on ubrzo uzvratio asistenciju za 2:0 u pobjedi s 4:0. Bio je to kotač zamašnjak na koji se ubrzo nadovezao i pogodak u slavlju protiv bečkog Rapida s 3:1 u skupini Europa lige, sudjelovao je i u dvobojima protiv Genka, 1:1, i u velikoj pobjedi protiv West Ham Uniteda u Londonu s 1:0 kojom su izborili plasman u europsko proljeće gdje je Šutalo odigrao dvije vrlo dobre utakmice protiv Seville. U cijelom je tom opusu osjetio končanu potvrdu da može odgovoriti visokim zahtjevima modernog nogometa.

Na sve to nadovezala se i Liga prvaka godinu kasnije uz povijesnu pobjedu protiv Chelseaja. Štoviše, Šutalo se u momčad vratio samo četiri dana ranije nakon duge stanke uvjetovane ozljedom i odigrao blistavih 90 minuta u okršaju protiv londonske momčadi koja je samo godinu ranije osvojila Ligu prvaka.

Njegova je psihološka čvrstina bila vidljiva i u trenucima kad bi nastupile ozljede ili kad je, primjerice, morao na posudbu… Kod mnogih bi samopouzdanje bilo na kušnji, ali Šutalo je uvijek izlazio još čvršći. Tako se, primjerice, ozlijedio još u uvodu u prošlu sezonu, i to nakon samo dvije odigrane utakmice, pauzirao je mjesec i pol dana. Vratio se tek početkom rujna, odigrao jedno poluvrijeme u pobjedi protiv Rijeke i potom postavio branu – Chelseaju…

Njegova svestranost, snalažljivost i sigurnost vidljivi su i po tome što je u Dinamu znao igrati i desnoga beka, obje stoperske pozicije, a u formaciji s trojicom otraga prometnuo bi se i u središnjega braniča.

“U Dinamu sam proveo nevjerojatnih 9 godina. Kao dječak došao sam u nogometnu školu i ispunio svoje snove onoga dana kada sam zaigrao za seniore. Bila mi je čast nositi Dinamov grb i ponosan sam na sve rezultate koje smo postigli. Hvala klubu, suigračima, trenerima i naravno navijačima na svemu što su napravili za mene. Od danas prestajem biti igrač Dinama i postajem najvjerniji navijač! Klubu želim puno sreće u nastavku sezone i vjerujem da ćemo se sresti u europskim izazovima.“ – dodao je Josip prilikom odlaska iz Dinama.

Tagovi: Josip Šutalo, Ajax, Dinamo
PROČITAJ I OVO
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
OZLJEDA
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
NEW YORK - Propustio je početak sezone zbog problema s listom noge, a sad je doznao da ga čeka operacija.
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
SUDAC
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
RIJEKA - U derbiju 33. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u nedjelju od 19:30 sastaju se Rijeka i Dinamo. Ogroman je ulog jer bi izravni dvoboj dva vodeća kluba lige mogao odlučiti o prvaku.
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
PROBLEMI
Majer u drugom planu, razmišlja o transferu
WOLFSBURG - Lovro Majer drugu utakmicu zaredom nije odigrao ni minutu za Wolfsburg, koji je u subotu svladao Freiburg 2:1 u gostima u 31. kolu Bundeslige.
Murray završio sezonu Lakersa košem četiri sekunde prije kraja
NBA PLAYOFF
Murray završio sezonu Lakersa košem četiri sekunde prije kraja
DENVER - Denver Nuggetsi dokrajčili su LA Lakerse u petoj utakmici prvoga kruga i izborili plasman u polufinale Zapada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE