GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru, evo detalja

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru, evo detalja
STADION
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 13:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Postignut je dogovor oko zemljišta na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada je danas potpisala dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom.

Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji potpisuje Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe sa čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja je još daleko od bilo kakve realizacije iako vladajući sad više nemaju nikakvih izgovora zašto ne bi počeli s projektom.

Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević. Na presici je rečeno da ovaj sporazum ima širu društvenu korist.

"Njime se adresira nedostatak sakralnih objekata u nekim četvrtima", rečeno je na početku.

"Srdačno vas pozdravljam, na čelu s premijerom i gradonačelnikom. Prvo želim izraziti zadovoljstvo i vladi i Zagrebu na mogućnosti da smo realizirali ovaj ugovor. Ovo je na korist svim građanima Zagreba i Hrvatske", rekao je Kutleša.

"Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni", rekao je Kutleša.

Tomašević je rekao da je ovo važan dan.

"Nakon 27 godina se rješava imovinsko pravni spor, pokrenut je davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo na gradnju novog nego rekonstrukciju, a to nikad nije dovšreno i stajalo je dosta novca. Ponosam sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno uz pomoć vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupu", rekao je.

"Sporauzima se definira odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a jedini vlasnik bit će Zagreb. Istovremeno, mi i vlada se obvezujemo da ćemo osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava i crkvenih prostora u Zagrebu", rekao je Tomašević.

"Nema nikakvih više pravnih prepreka za novi stadion. Grad Zagreb radi studiju izvodljivosti, vidjet će se koliko popratnim sadržaja može tu biti i oni će biti komercijalni. Držimo da se stadion može napraviti privatnim kapitalom", rekao je Tomašević.

Plenković je rekao da se rješava 30 godina star pravni problem. "To je bila prepreka novom stadionu, onakvom kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju. Hvala monsinjoru Kutleši, gradonačelniku Zagreba, kolegama u vladi...", rekao je Plenković.

Plenković kaže da je živio blizu stadiona osamdesetih, kad je Dinamo vodio Ćiro Blažević.

"Sjećam se tog huka", rekao je Plenković. Dodao je da hrvatski nogometaši nikad nisu dobili primjeren stadion te je zbog toga ovo povijesni dan.

"Napravit ćemo napore da i Poljud bude obnovljen. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin...", dodao je.

Tagovi: STADION, DINAMO, PLENKOVIĆ, TOMAŠEVIĆ, KUTLEŠA
PROČITAJ I OVO
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
LEGENDA NOGOMETA
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
BUENOS AIRES - Nogometna legenda Diego Armando Maradona preminuo je 25. studenoga 2020. godine, a gotovo četiri godine kasnije stižu nove informacije o njegovoj smrti.
Parma se vratila u Serie A
POVRATAK
Parma se vratila u Serie A
PARMA - Parma je danas u gostovanju kod Barija u utakmici 36. kola talijanske Serie B remijem 1:1 osigurala povratak u Serie A, najviši razred talijanskog nogometa.
Bjelica napušta Union Berlin
ODLAZAK
Bjelica napušta Union Berlin
BERLIN - Nenad Bjelica (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, tvrdi Kicker pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša.
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
REKORDI
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
MUNCHEN - Bayern i Real Madrid remizirali su 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Utakmica je odigrana pred 75.000 gledatelja na Allianz Areni u Munchenu, a uzvrat se igra iduću srijedu u Madridu.
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE