GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak od dvije milijarde eura za španjosku prvu i drugu ligu zbog koronavirusa

Gubitak od dvije milijarde eura za španjosku prvu i drugu ligu zbog koronavirusa
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolski nogometni klubovi u prvoj i drugoj ligi zabilježili su gubitak od 2,013 milijardi eura u sezonama 2019./20. i 2020./21. zbog pandemije koronavirusa.

"Unatoč dvije milijarde manje prihoda, što je jako puno, klubovi, a posebno veliki klubovi, uspjeli su se nositi s tim," rekao je prvi čovjek La Lige Javier Tebas.

U sezoni 2019./20. klubovi su prijavili zaradu od 4,8 milijardi eura, što je 366 milijuna eura manje od planiranih 5,167 milijardi, objavila je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers.

Za tekuću sezonu procjenjuje se deficit od 1,647 milijardi eura na temelju prvotno očekivanih 5,269 milijardi eura, što predstavlja gubitak od 31 posto za prvu i drugu ligu.

Međutim, klubovi su u posljednje dvije sezone smanjili troškove za 984 milijuna eura, što je rezultiralo neto gubitkom od 1,03 milijarde eura koji će snositi u budućim sezonama.

"Taj će se dug otplaćivati u sljedećih tri do pet sezona pa ćemo ublažiti učinak Covida-19 za 150-250 milijuna eura po sezoni", rekao je generalni direktor La Lige Jose Guerra.

"Postoje problemi s isplatom plaća u drugim ligama. U Italiji, Francuskoj i engleskoj Premier league nekoliko se klubova prijavilo za državnu pomoć, ali mi nismo", rekao je Tebas koji je predvidio da će klubovima trebati dvije sezone prihoda za povratak na pretpandemijsku razinu.

U međuvremenu, značajan pad prihoda kojeg je uzrokovalo odsustvo gledatelja sa stadiona potaknuo je La ligu da naloži Barceloni i Atletico Madridu da smanje proračun za oko 35 milijuna eura.

Real Madrid ima najveći proračun plaća, proračun aktualnih prvaka povećan je s 468,5 milijuna na 473,3 kao rezultat dobiti od transfera i njihovog uspjeha na terenu.

Barcelona je svoj proračun smanjila sa 382,7 milijuna eura na 347 milijuna. Prošle sezone klub je na plaće prve momčadi potrošio 391,6 milijuna eura.

Atletico će morati uštedjeti 35,4 milijuna eura kako bi ispunio revidirani proračun od 217,3 milijuna eura.

Ograničenja plaća izračunavaju se prema prihodima, a La Liga ih koristi za reguliranje financija 42 kluba u španjolskoj prvoj i drugoj ligi.

Tagovi: La Liga, Španjolska, PricewaterhouseCoopers, Javier Tebas, Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid
PROČITAJ I OVO
Igor Tudor je novi trener Lazija
TRENERI
Igor Tudor je novi trener Lazija
RIM - Hrvatski trener Igor Tudor (45) novi je trener Lazija. Naslijedio je Maurizia Sarrija, koji je ovaj tjedan napustio rimski klub.
Dinamo se oglasio oko ozljede Martina Baturine
OZLJEDA
Dinamo se oglasio oko ozljede Martina Baturine
ZAGREB - Nije izgledalo nimalo dobro jer Martin Baturina (21) je teren u Kranjčevićevoj morao napustiti uz pomoć Dinamovih liječnika i svi su s pravom bili zabrinuti.
Zajec se sastao s Kustićem, evo o čemu se razgovarali
SUSRETI
Zajec se sastao s Kustićem, evo o čemu se razgovarali
ZAGREB - Delegacija Dinama, predvođena predsjednikom Velimirom Zajecom, susrela se u HNS-ovim prostorijama s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem.
Dalić: Doći će do promjena na popisu
IZBORNIK
Dalić: Doći će do promjena na popisu
ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Zagrebu u sklopu priprema za nadolazeći ACUD Cup koji će se igrati u Kairu.
Karoglan na rubu otkaza, evo tko bi mogao preuzeti Hajduk
HAJDUK
Karoglan na rubu otkaza, evo tko bi mogao preuzeti Hajduk
SPLIT - Poraz Hajduka od Lokomotive bi izgleda mogla biti kap koja je prelila čašu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE