GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka nogometna liga odustaje od prodaje dijela medijskih prava

Njemačka nogometna liga odustaje od prodaje dijela medijskih prava
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2024 / 20:25
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Neće biti ništa od nakane Njemačke nogometne lige prodati dio medijskih prava privatnom investitoru. Nakon upornih prosvjeda navijača je objavljeno kako se pregovori o privatizaciji prekidaju.

Njemačka nogometna liga (DFL) je krovna udruga svih 36 profesionalnih nogometnih klubova koje nastupaju u 1. i 2. saveznoj ligi. No njena nakana prodati dio svojih medijskih prava za prijenos nogometnih utakmica privatnom investitoru je naišla na veliko – i uporno protivljenje njemačkih ljubitelja nogometa.

Prosvjedi su isprva bili razmjerno mirni: klubovi navijača praktično svih 36 klubova obje lige su se dogovorili prvih 12 minuta utakmice provesti u mrtvačkoj tišini. Ali to nije pomoglo pa su i prosvjedi postali agresivniji: na igralište su se bacale teniske loptice i drugi predmeti, po travnjaku su slali autić na daljinsko upravljanje tako da su neki nogometni susreti bili prekidani u tolikoj mjeri da se već razmišljalo o potpunom prekidu utakmice.

Sve to nije promaklo upravi Lige: na kriznom sastanku u Frankfurtu je „jednoglasno“ odlučeno prekinuti pregovore o privatizaciji. Zapravo i mogući ulagač je ostao još samo jedan: američka investicijska kuća Blackstone je odustala, tako da se pregovaralo još samo sa investicijskom kućom CVC iz Luksemburga.

DLF je već imao velikih planova s najmanje 800 milijuna eura koliko se nadao dobiti od ovog posla. Za te novce bi investitor dobio šest do osam posto udjela u tvrtki Lige preko koje se dogovara utržak od medijskih prijenosa nogometnih susreta i to na razdoblje od 20 godina. Uz te novce su susreti njemačkih nogometaša trebali biti još prisutniji na međunarodnoj medijskoj pozornici, planirana je i vlastita streaming-platforma tako je računica bila, čak i uz isplatu ulagaču, postići i još veće prihode nego što ih sad ostvaruju.

Ali od toga neće biti ništa – niti sad, niti u doglednoj budućnosti: „To pitanje partnera koji bi imao učešće u našoj (medijskoj) tvrtki više nećemo dalje razrađivati“, objavio je glasnogovornik uprave DFL Hans-Joachim Watzke.

To je jasno: nogomet se sve više komercijalizira i čitava predstava ima sve manje veze sa „napikavanjem“ lopte iz čiste ljubavi prema igri. A privatnog investitora to još manje zanima od puke želje napuniti svoj džep. „Njemački nogomet,ma koliko je već i sad komercijaliziran takvim izdvajanjem u posebnu tvrtku, na koncu još uvijek pripada članovima i ljubiteljima, a ne tek šačici bogataša koji žele postati još bogatiji“, kaže Thomas Kessen, glasnogovornik udruge ljubitelja nogometa iz Frankfurta Unsere Kurve (Naša tribina). „To je i u ovom procesu postalo i više nego očito. Zato je ovaj prekid pregovora i velik dan za njemački nogomet.“

„Novac (ne) zabija golove“ je nešto što je već prisutno u njemačkim ligama. Bogataš kao što je minhenski Bayern nekakve dodatne prihode niti ne treba pa nije niti komentirao ovu odluku. Klubovi – da tako kažemo „srednjeg staleža“ kao što su Stuttgart, Augsburg ili čak i berlinska Hertha pozdravljaju ovu odluku jer su previše svjesni protivljenja njemačkih ljubitelja nogometa: „Sad se radi o tome izvući zaključke iz proteklih tjedana i na toj osnovi stvoriti perspektivu njemačkog nogometa koja će počivati na što široj osnovi. A to mogu samo udruge, klubovi i navijači zajedničkim snagama“, čuje se iz VfB Stuttgart.

No i u 1., a još više u 2. ligi ima i klubova koji jedva sastavljaju kraj s krajem. DFL je htio privatizirati dio svojih medijskih prava prije nego što počnu pregovori o pravima medijskog prijenosa utakmica 2. lige ovog travnja za sezonu 2025/26., no tu sad očito neće biti većih promjena – niti više novaca za „nogometne siromahe“.

Utoliko i glasnogovornik uprave DFL Watzke kaže: „Sad jednostavno moramo početi od početka. Jedno je naravno jasno: gotovo svi će shvatiti da moramo nešto učiniti ako želimo da se kao Bundesliga malo bolje predstavimo u inozemstvu ili da se bolje postavimo na tržištu.“

Tagovi: NJEMAČKA, BLACKSTONE, DFL, Stuttgart, Bayern, BUNDESLIGA
PROČITAJ I OVO
LeBron i Davis spasili Lakerse
NBA PLAYOFF
LeBron i Davis spasili Lakerse
LOS ANGELES - Lakersi su na svojem parketu nadigrali Denver Nuggetse 119:108 u noći sa subote na nedjelju i tako upisali prvu pobjedu u prvoj rundi doigravanja.
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
HNL
Dinamo golom Vidovića zasjeo na prvo mjesto
VARAŽDIN - Dinamo je u susretu 32. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin u gostima 1:0 fantastičnim golom Gabriela Vidovića u 46. minuti. Dinamo je imao još četiri velike šanse, koje nije realizirao, ali ga Varaždin nije kaznio.
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE