GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olimpijske igre u Parizu potencijalna meta napada

Olimpijske igre u Parizu potencijalna meta napada
OPASNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 15:16
Autor: SEEbiz
PARIZ - Čelnik francuske Nacionalne agencije za kibernetičku sigurnost (ANSSI) Vincent Strubel upozorio je da će Olimpijske igre u Parizu ove godine biti 'meta', te da se spremaju za sve vrste napada.

Upozorenje glavnog direktora ANSSI-a dolazi usred zategnutih diplomatskih odnosa između Francuske i Rusije zbog rata u Ukrajini.

'Jasno je da će Olimpijske igre biti meta', kazao je Strubel u razgovoru za AFP.

'Spremamo se za sve vrste napada', dodao je.

'To uključuje napade država koje žele poremetiti Igre jer nisu sretne iz ovog ili onog razloga, i koje bi mogle pokušati poremetiti ceremoniju otvaranja ili primjerice izazvati probleme u javnom prijevozu', kazao je.

Strubel je istaknuo kako su kibernetički napadi koje podupire država jedna od tri glavne opasnosti, a da su druge kibernetički kriminalci koji pokušavaju iznuditi novac tijekom Olimpijskih igara, kao i 'aktivistički' hakeri koji žele izazvati probleme radi zabave ili publiciteta.

'Za mene je najgori mogući scenarij da se nađemo preplavljeni napadima malih razmjera i da ne očekujemo ozbiljniji napad usmjeren na kritičnu prometnu ili energetsku infrastrukturu koja igra vitalnu ulogu tijekom Igara', rekao je.

ANSSI je glavna francuska državna agencija za kibernetičku sigurnost, zadužena za sprječavanje, otkrivanje i odgovor na napade, a osnovana je 2009. godine.

Japanska telekomunikacijska kompanija NTT, koja je osigurala IT sigurnost za Olimpijske igre u Tokiju održane 2021. godine odgođene zbog pandemije, izvijestila je o 450 milijuna pojedinačnih kibernetičkih napada tijekom OI, što je dvostruko više nego tijekom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Mnogi od njih bili su takozvani DDoS napadi, koji paraliziraju poslužitelje na kojima se nalazi web stranica, kao i pokušaji hakiranja, lažiranja e-pošte, phishing napada ili lažnih web stranica.

SAD je optužio ruske vojne obavještajne službe za puštanje takozvanog zlonamjernog softvera 'Olympic Destroyer' nedugo prije ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu 2018. u Južnoj Koreji, na kojima je ruskim sportašima zabranjen pristup.

Zlonamjerni softver izbrisao je podatke s tisuća računala koja podržavaju igre u Pyeongchangu, čineći ih neoperativnima.

Drugi su stručnjaci sugerirali kako bi elektronički sustav prodaje ulaznica za OI u Parizu, ili IT mreže za sportska igrališta ili sustav rezultata mogli biti mete.

Francuska je nedavno podigla upozorenje na terorističke napade na najvišu razinu nakon terorističkog napada u Moskvi.

Francuski sustav terorističkih uzbuna ima tri razine, a najviša se razina aktivira nakon napada u Francuskoj ili inozemstvu ili kada se smatra da je prijetnja od napada neizbježna.

Omogućuje iznimne sigurnosne mjere kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke postaje, zračne luke i vjerska mjesta.

'Vigipirate' plan je u siječnju smanjen na razinu 2 ('pojačana sigurnost - rizik od napada'), međutim sada je ponovo aktiviran najviši stupanj uzbune.

Tagovi: Olimpijske igre u Parizu, terorizam
PROČITAJ I OVO
Bjelica napušta Union Berlin
ODLAZAK
Bjelica napušta Union Berlin
BERLIN - Nenad Bjelica (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, tvrdi Kicker pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša.
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
REKORDI
Modrić srušio rekord Reala koji je stajao skoro 60 godina
MUNCHEN - Bayern i Real Madrid remizirali su 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Utakmica je odigrana pred 75.000 gledatelja na Allianz Areni u Munchenu, a uzvrat se igra iduću srijedu u Madridu.
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
PREDOMISLIO SE
Modrić će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom
MADRID - Nakon što s Realom odigra utakmice polufinala Lige prvaka protiv Bayerna, Luka Modrić (39) će zatražiti sastanak s Florentinom Perezom kako bi mu rekao da želi još jednu sezonu ostati u Realu.
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
OZLJEDA
Bojan Bogdanović ne može izbjeći operaciju
NEW YORK - Propustio je početak sezone zbog problema s listom noge, a sad je doznao da ga čeka operacija.
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
SUDAC
Evo koji će europski sudac suditi derbi između Rijeke i Dinama
RIJEKA - U derbiju 33. kola SuperSport HNL-a na Rujevici u nedjelju od 19:30 sastaju se Rijeka i Dinamo. Ogroman je ulog jer bi izravni dvoboj dva vodeća kluba lige mogao odlučiti o prvaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE