GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja

Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 22:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.

Dionica je porasla u produženom trgovanju.

Evo kako je tvrtka poslovala:

Zarada po dionici: 98 centi naspram 83 centa koje očekuje LSEG
Prihod: 143,3 milijarde dolara naspram 142,5 milijardi dolara koje očekuje LSEG
Wall Street također promatra nekoliko drugih brojeva u izvješću:

Amazon Web Services: 25 milijardi dolara u odnosu na 24,5 milijardi dolara prihoda, prema StreetAccountu
Oglašavanje: 11,8 milijardi dolara naspram 11,7 milijardi prihoda, prema StreetAccountu

Za drugi kvartal, Amazon je rekao da očekuje prihod od 144 do 149 milijardi dolara, što predstavlja rast od 7% do 11%. Analitičari su očekivali rast od 12% na 150,1 milijardu dolara, prema LSEG-u.

Prodaja u AWS-u ubrzala se 17% u prvom tromjesečju na 25 milijardi dolara, nadmašivši predviđanja Wall Streeta za rast prodaje od 12% na 24,5 milijardi dolara. Prošle godine rast AWS-a je usporen jer su tvrtke smanjile svoju potrošnju na oblak. Ali čelnici Amazona rekli su da svjedoče smanjenju optimizacije troškova te su optimistično govorili o tome kako porast generativne umjetne inteligencije može biti blagodat za poslovanje u oblaku.

Amazonova jedinica za oglašavanje zabilježila je rast prodaje od 24% na 11,8 milijardi dolara, malo iznad konsenzusnih procjena. Oglašavanje tvrtke, koje je raslo brže od maloprodaje ili računalstva u oblaku, postalo je sve važniji pokretač profita za Amazon i postalo je glavni igrač u online oglašavanju.

Sveukupno to tržište ponovno je počelo rasti nakon brutalne 2022., kada su robne marke smanjivale potrošnju kako bi se nosile s inflacijom i rastućim kamatama. Meta, Snap i Googleova matična tvrtka Alphabet prošli su tjedan izvijestili o rezultatima u prvom tromjesečju i pokazali bolji od očekivanog rasta prihoda, koji je prvenstveno bio potaknut poboljšanjima u njihovim poslovima oglašavanja.

Operativni prihodi porasli su za više od 200% u tom razdoblju na 15,3 milijarde dolara, daleko nadmašujući rast prihoda, što je najnoviji znak da mjere kompanije za smanjenje troškova i fokus na učinkovitost jačaju njenu krajnju granicu. AWS je ostvario 62% ukupne operativne dobiti.

Tagovi: amazon, oblak, cloud, meta, snap, google, alphabet
PROČITAJ I OVO
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
IMENOVANJA
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
SEUL - Samsung Electronics je u utorak imenovao novog voditelja svog poslovanja s poluvodičima, dok tvrtka nastoji voditi u utrci AI čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE