GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AMD nadmašio očekivanja u trećem kvartalu

AMD nadmašio očekivanja u trećem kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je kvartalne poslovne rezultate iznad očekivanja, dok je slabiju prognozu prihoda u tekućem kvartalu, zbog usporavanja industrije videoigara, neutralizirala optimistična najava plasmana čipova za AI sustava.

Prihodi su u razdoblju od srpnja do rujna porasli 4,2 posto na 5,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 5,69 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) porasla je četiri posto na 0,70 USD i nadmašila konsenzusnu procjenu od 0,68 USD. Prilagođena bruto marža od 51,1 posto veća je za 1,2 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PC-orijentirani segment, klijenti, zabilježio je rast prihoda od 42,2 posto na 1,45 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 1,23 milijarde dolara. Nakon četiri uzastopna tromjesečja oštrog pada, tržište osobnih računala počelo se oporavljati, a ovaj je trend nedavno najavio Intel u korporativnoj objavi.

Segment igara zabilježio je pad prihoda od 7,7 posto na 1,51 milijardu dolara, ispod konsenzusa od 1,53 milijarde dolara. Segment ugrađenih sustava također je zabilježio pad od 4,6 posto na 1,24 milijarde dolara i ponovno je ostvario rast profitabilnosti. No, i drugi proizvođači ukazali su na slabljenje potražnje na tržištu industrijskih čipova, što će se nastaviti iu narednom razdoblju. Posao s podatkovnim centrom donio je 1,6 milijardi dolara prihoda, nešto ispod konsenzusa i realizacije u istom razdoblju prošle godine.

Iz tvrtke su objavili da postoji velika potražnja za procesorom MI300 koji će konkurirati prvenstveno Nvidiji na tržištu AI akceleratora, a očekuje se da bi u tekućem kvartalu mogao donijeti prihod od 400 milijuna dolara, odnosno više od dva milijardi u 2024.

Objava je zasjenila lošiju prognozu uprave za prihode u tekućem tromjesečju, zbog koje su dionice tvrtke isprva pale za 5 posto. U tekućem tromjesečju projicirani prihodi kreću se u rasponu od 5,8 do 6,4 milijarde dolara, u usporedbi s konsenzusom od 6,4 milijarde dolara. Uprava ističe "očekivano slabiju prodaju u Gaming segmentu", a nastavak slabljenja očekuje se iu Built-in Systems segmentu. Korigirana bruto marža očekuje se na razini od 51,5 posto.

Dionice tvrtke blago su pale na 98,4 dolara u trgovanju izvan radnog vremena, nakon što su u redovnom trgovanju porasle za 2,4 posto.

Tagovi: AMD, čipovi, eps, zarada po dionici
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE