GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke države tuže Metu zbog ovisnosti kod mladih

Američke države tuže Metu zbog ovisnosti kod mladih
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 07:24
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Ministri pravosuđa 42 američke države podnijeli su danas tužbe protiv društvene mreže Meta zbog izazivanja ovisnosti kod mladih. U Kaliforniji su 33 savezne države podigle tužbu, a devet država podnijelo je tužbe vlastitim državnim sudovima, rekla je državna tužiteljica New Yorka Letitia James, prenose američki mediji.

To je odlučan front protiv Mete, budući da tuže i demokratske i republikanske države. Tvrde da je Meta Facebook i Instagram razvila na način da stvara ovisnost kod mladih. Između ostalog, drži ih na društvenim mrežama duže nego što je za njih zdravo i tjera ih da se vrate.

Meta bi to trebala činiti uz pomoć algoritama, upozorenja, obavijesti i beskrajnog skrolanja po objavama prije nego što korisnik pronađe ono što ga zanima. Tužitelji također tvrde da Meta negativno utječe na zdravlje mladih tjerajući ih da uspoređuju fizički izgled i slično. Traže ukidanje štetne prakse i naknadu štete.

"Iako je Meta javno zanijekala i umanjila te štetne učinke, ne može se vjerodostojno pozvati na neznanje", napisalo je ured državnog tužitelja New Yorka u priopćenju za javnost.

“Interni istraživački dokumenti Mete pokazuju da je svjesna da njezini proizvodi štete mladim korisnicima. Interne studije koje je naručila Meta otkrivaju da je Meta godinama znala za ovu ozbiljnu štetu povezanu s vremenom koje mladi korisnici provode na njezinim platformama.”

Bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen izazvala je buru među zakonodavcima i roditeljima 2021. nakon što je otkrila interne dokumente tvrtke.

Jedan set radova o utjecaju Instagrama na tinejdžere otkrio je da se 32 posto tinejdžerica osjeća lošije u vezi sa svojim tijelom zbog Instagrama. Instagram je tada objavio da radi na načinima kako obeshrabriti korisnike da se bave negativnim temama.

"Slažemo se s tužiteljima da smo predani pružanju sigurnih i pozitivnih online iskustava tinejdžerima, zbog čega smo već implementirali više od 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim obiteljima", rekao je glasnogovornik Mete Andy Stone u izjavi.

"Razočarani smo što su tužitelji odabrali ovaj put umjesto da produktivno surađuju s tvrtkama u industriji na razvoju jasnih standarda primjerenih dobi za mnoge aplikacije koje koriste tinejdžeri."

Tagovi: Meta, Facebook, ovisnost
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE