GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Novi Huaweijev mobitel otkriva značajan pomak u razvoju čipova

Analitičari: Novi Huaweijev mobitel otkriva značajan pomak u razvoju čipova
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 13:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Huawei Technologies i kineski proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) proizveli su 7-nanometarski procesor i ugradili ga u novi model mobitela, otkrivši značajan pomak u razvoju čipova, utvrdili su analitičari.

Procesor je ugrađen u novi Huaweijev mobitel Mate 60 Pro, a pokreće ga novi Kirin 9000s čip koji je SMIC proizveo u Kini, pokazao je test kanadske istraživačke tvrtke TechInsights.

Huawei je Mate 60 pro pustio u prodaju prošli tjedan, uz specifikacije koje ističu mogućnost satelitskih poziva. Informacije o snazi ugrađenog čipseta nisu navedene.

Procesor koristi SMIC-ovu najsofticiraniju 7-nanometarsku tehnologiju i navodi na zaključak da pokušaji kineske vlade da izgradi domaći ekosustav čipova donose rezultate, istaknuli su u TechInsightsu.

Rezultate testa prvi je objavio Bloomberg News. Huawei i SMIC nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da ih komentiraju.

Kupci telefona u Kini objavljuju video zapise i dijele na društvenim mrežama rezultate testove brzine koji upućuju na zaključak da je prijenos podataka Mate 60 Pro brži nego kod vrhunskih 5G telefona, napominje Reuters.

Kineski tehnološki div odvojeno je početkom tjedna u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu otvorio podatkovni centar u oblaku koji će mu omogućiti da proširi ponudu online usluga na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Podatkovni centar u oblaku u Rijadu, Huaweijev trideseti u svijetu, podržavat će usluge saudijske vlade usluge i omogućiti aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji i jezične modele na arapskom, rekao je Huaweijev predstavnik na brifingu.

- Uspostava Huaweijevog oblaka ne služi samo nama, već će istodobno biti most koji će u Saudijsku Arabiju dovesti i druge kineske tvrtke - rekao je regionalni predsjednik tvrtke Steven Yi.

Saudijska Arabija upozorila je da od iduće godine više neće potpisivati ugovore sa stranim tvrtkama koje nemaju regionalno sjedište u kraljevstvu, navodi Reuters.

Huawei je u prvom tromjesečju zauzimao peto mjesto na globalnom tržištu usluga u oblaku, s tržišnim udjelom od 2,4 posto, prema istraživačkoj konzultantskoj kući Canalys.

Tagovi: Huawei, Huawei Mate 60 pro
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE