GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple će dopustiti emulatore za retro igre

Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu. Kako piše njemačka novinska agencija dpa, promjena strategije je preventivna mjera za zadržavanje korisnika u trenutku kada je EU odlučila da Apple mora dopustiti trgovine aplikacijama trećih strana.

Prošlog tjedna Apple je najavio promjenu pravila za App Store, koja među ostalim omogućuje programerima uključivanje emulatora u trgovinu.

To su programi koji omogućuju određeni softver, kao što je npr. videoigre, radi i na drugim okruženjima i operativnim sustavima, ne samo onima za koje je izvorno stvoren. Među najpopularnijim takvim programima su emulatori za retro igraće konzole kao što su Nintendo i Super Nintendo Entertainment System (NES i SNES), GameBoy i Wii.

Kako je objašnjeno na portalu Ars Techica, emulatori pokreću t. ja ROM datoteke koje sadrže igre. Iako je za same emulatore utvrđeno da su savršeno legalni, zakonitost ROM datoteka preuzetih s weba ovisi o pojedinačnim datotekama i okolnostima.

Postoje ROM datoteke koje su u cijelosti u javnoj domeni ili pod licencom gdje kreator dopušta distribuciju. Postoje i ROM datoteke koje su intelektualno vlasništvo zaštićeno autorskim pravima, ali izvorni vlasnik više ne postoji, a trenutno vlasništvo je nepoznato ili nije zatraženo.

S druge strane, postoje ROM datoteke kod kojih vlasnik još uvijek ima interes kontrolirati distribuciju i često poduzima mjere da spriječi nezakonito dijeljenje i korištenje tih datoteka. Nintendo igre često su među takvim metama.

Kako ističe dpa, prema novim pravilima, programeri emulatora u potpunosti su odgovorni za softver u svojim aplikacijama i moraju osigurati usklađenost sa smjernicama i relevantnim zakonima. To bi moglo značiti da će emulatore na kraju izdavati samo tvrtke koje imaju prava na podržane igre.

Ovaj potez trebao bi obeshrabriti korisnike Appleovih uređaja od traženja alternativnih izvora za preuzimanje aplikacija, prenosi dpa.

Naime, sukladno prilagodbama European Digital Markets Act (DMA), Apple će svojim korisnicima u EU omogućiti instaliranje alternativnih trgovina aplikacija. Trenutačno korisnici iPhonea mogu preuzimati aplikacije na svoje telefone samo putem App Storea.

Tagovi: apple, emulatori, app store, nintendo
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE