GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple je predstavio iPhone 15 s USB-C ulazom

Apple je predstavio iPhone 15 s USB-C ulazom
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz / STA
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple predstavio je na tradicionalnom jesenskom predstavljanju inovacija u Cupertinu u Kaliforniji nove verzije pametnih telefona iPhone koji će biti dostupni od kraja mjeseca.

Među najvećim novitetima je USB-C ulaz koji će zamijeniti postojeći Lightning ulaz. Ovom promjenom Apple se prilagođava novom europskom zakonodavstvu.

Mobilni telefoni i drugi elektronički uređaji koji se prodaju u EU od 28. prosinca 2024. morat će imati jedan punjač. EU će tako dobiti univerzalni punjač s USB-C ulazom.

Apple je dugo tvrdio da je Lightning sučelje, preko kojeg se njihovi iPhonei mogu puniti i prenositi podatke, sigurnije od USB-C sučelja. Međutim, potonje su koristili za punjenje nekih svojih drugih proizvoda, poput prijenosnih računala Macbook Air. U međuvremenu, USB-C sučelje naširoko koriste drugi proizvođači pametnih telefona kao što su Samsung i Xiaomi.

“USB-C je postao široko prihvaćen standard. Zato donosimo USB-C na iPhone 15", objasnio je na predstavljanju Appleov potpredsjednik iPhone marketinga, Kaiann Drance, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je u odgovoru na prelazak iPhonea na USB-C priključak univerzalnog punjača nazvao to "zdravim razumom". "Europsko tržište je otvoreno, ali pod našim uvjetima", istaknuo je u priopćenju.

Novi iPhonei imat će poboljšane kamere i čipove uz nove ulaze. Kako uvjeravaju iz američkog tehnološkog diva, iPhone 15 također će biti lakše popraviti. Apple je prošli mjesec podržao usvajanje novog zakona u američkoj saveznoj državi Kaliforniji koji od velikih proizvođača tehnoloških naprava zahtijeva da ljudima omoguće popravak uređaja bez vraćanja tvrtkama.

Ono što je iznenadilo analitičare je cijena iPhonea 15 Pro, prenosi AFP. Ovaj će koštati 999 dolara, što je isto kao i njegov prethodnik. U međuvremenu, iPhone 15 Pro Max koštat će 1199 dolara, 100 dolara jeftinije od svog prethodnika.

Apple je također predstavio nove verzije Apple Watcha. Sada će se moći javljati i završavati pozive ili obavljati druge poslove brzim dvaput pritiskom palca i kažiprsta na ruci na kojoj se sat nalazi.

Apple se trenutno suočava s padom prodaje svojih pametnih telefona jer se potrošači zbog visokih cijena dugo drže starijih verzija. Tehnološki div također se našao u središtu diplomatskog spora između SAD-a i Kine. Prema medijskim izvješćima, potonji bi državnim službenicima trebao zabraniti korištenje iPhonea. Peking je danas demantirao ova izvješća, prenosi AFP.

Tagovi: Apple, iPhone 15, USB-C
PROČITAJ I OVO
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE