GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple se želi riješiti ovisnosti i o Qualcommovim čipovima

Apple se želi riješiti ovisnosti i o Qualcommovim čipovima
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
CUPERTINO - Apple bi u skorijoj budućnosti mogao biti jedini proizvođač poluvodičkih čipova koje će ugrađivati u svoje uređaje.

Ove godine započeli su potencijalno revolucionarni prelazak na ARM arhitekturu i vlastite procesore, izbacujući Intelova rješenja iz svojih računala nakon 15-ak godina. Sljedeći partner na "listi za odstrel" mogao bi biti američki Qualcomm, čije modeme Apple i dalje kupuje i ugrađuje u svoje proizvode.

Bloombergov Mark Gurman, renomirani insider kada je riječ o zbivanjima unutar Applea, iz pouzdanih je izvora doznao kako je kompanija ove godine pokrenula projekt razvoja vlastitih modema za spajanje na bežične mreže. Ova tranzicija na vlastiti silicij u području modema velika je strateška odluka i predstavlja također zaokret u odnosu na dugogodišnju praksu – nešto što Appleu nije nimalo strano. Vrijednost dionice Qualcomma je nakon objave ovih informacija potonula za preko 5%.

Apple je, podsjećamo, u srpnju prošle godine za oko milijardu dolara preuzeo Intelov odjel koji se bavio razvojem 5G modema, pa je ovakav korak bio i donekle očekivan. Od tada je oformljen tim hardverskih i softverskih inženjera koji su u stanju razvijati vlastite čipove koji omogućavaju bežičnu komunikaciju, kakve Apple već sada ugrađuje u bežične slušalice, Apple Watch, HomePod mini ali i iPhone (primjerice U1 ultrawide-band čip). Nadogradnja toga bit će i, vjerojatno, Appleov vlastiti 5G modem, nakon čega proizvodnja iPhonea više ne bi ovisila o Qualcommu.

Trenutačno dvije kompanije imaju ugovor kojim Qualcomm Appleu prodaje licencu za svoje čipove u razdoblju od pet godina, počevši s 2019. godinom. To ne znači da ćemo još 3 godine čekati na Appleove 5G modeme, no u ugovoru stoji da će se licenca naplaćivati bez obzira koristi li Apple Qualcommovu tehnologiju ili ne.

Tagovi: Apple, Qualcomm, Intel, 5G modemi, čipovi
PROČITAJ I OVO
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
IMENOVANJA
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
SEUL - Samsung Electronics je u utorak imenovao novog voditelja svog poslovanja s poluvodičima, dok tvrtka nastoji voditi u utrci AI čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE