GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australski regulator predložio medijskim kućama bojkot Googlea i Facebooka

Australski regulator predložio medijskim kućama bojkot Googlea i Facebooka
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 15:41
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australski regulator tržišnog natjecanja predložio je medijima da organiziraju „kolektivni bojkot“ Googlea i Facebooka kako bi ih prisilili da plaćaju vijesti objavljene na platformama.

Radikalna ideja spada među moguće alate za pregovore koje je iznijela australska Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC) u postupku izrade obaveznog kodeksa za tehnološke kompanije.

Ostali uključuju pregovore pojedinih medija s dva tehnološka diva odnosno kolektivno pregovaranje svih medija zajedno.

Uzimajući ipak u obzir globalni domet i ogromnu moć Googlea i Facebooka, regulator napominje da će možda biti potreban „alternativni okvir pregovora“, ako izravni pregovori završe neuspjehom.

„Kolektivni bojkot ili prijetnja kolektivnim bojkotom mogu potaknuti i Google i Facebook da medijima ponude prikladniju naknadu za upotrebu njihovog sadržaja“, stoji u priopćenju ACCC-a, objavljenom u utorak.

Oči cijelog svijeta uprte su u Australiju otkada je prošlog mjeseca najavila da planira natjerati velike internetske kompanije da podijele prihode od oglašavanja koje su zaradile uz podršku medijskih sadržaja objavljenih u sklopu svojih servisa.

Iako su prvotne mete regulatora uključivale niz tehnoloških kompanija, poput Twitters i Verizon Medije, ACCC je u utorak priopćio da je odlučio suziti fokus na Google i Facebook.

Facebook i Google digitalne su platforme koje trenutno profitiraju od značajne neravnoteže u pregovaračkoj moći u odnosu na australske medijske kompanije, naglasio je australski regulator.

ACCC-u povjerena je zadaća izrade 'kodeksa ponašanja" za tehnološke divove u pitanju plaćanja naknada i rješavanja drugih problema povezanih s tržišnim natjecanjem.

Regulator u jučer objavljenom izvješću postavlja niz pitanja o vijestima za koje bi tehnološke tvrtke trebale plaćati naknadu i o metodama utvrđivanja njihove vrijednosti.

Zainteresirane strane moraju dostaviti prijedloge do 5. lipnja a ACCC mora do kraja srpnja izraditi konačan kodeks koji vlada namjerava u kratkom roku usvojiti.

Tagovi: Australija, Google, Facebook, Twitters, Verizon Media, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu
NA VRHU
Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu
VODNJAN - Vodnjanska IT tvrtka uvrštena je i među deset najinovativnijih kompanija na tržištu specijaliziranih usluga za mobilne operatore.
Huawei skočio na drugo mjesto po isporukama nosivih uređaja u prvom kvartalu 2020. godine
SKOK
Huawei skočio na drugo mjesto po isporukama nosivih uređaja u prvom kvartalu 2020. godine
ZAGREB – Prema nedavno objavljenom „Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker„ izvješću IDC-a (International Data Corporation), globalne isporuke nosivih uređaja u prvom tromjesečju 2020. godine dosegnule su 72,6 milijuna isporučenih uređaja, što je porast od 29,7% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.
Nanobitova igra hit u arapskim zemljama
HIT
Nanobitova igra hit u arapskim zemljama
ZAGREB – Nanobit, globalni gaming studio iz Zagreba, izdavač lifestyle, casual i narativnih igara, sve je popularniji i u arapskom svijetu. Njihova igra Hollywood Story samo tri mjeseca nakon lansiranja bilježi odlične rezultate.
Google uklanja aplikacije koje služe za deinstalaciju kineskih aplikacija
POTEZI
Google uklanja aplikacije koje služe za deinstalaciju kineskih aplikacija
NEW YORK - U posljednje vrijeme svjedoci smo sukoba između SAD-a i Kine koji se posebice očituje u sukobu oko tvrtke Huawei.
Snapchat prestao promovirati Trumpov račun jer potiče nasilje
POTEZI
Snapchat prestao promovirati Trumpov račun jer potiče nasilje
NEW YORK - Društvena mreža Snapchat više ne promovira račun američkog predsjednika Donalda Trumpa na svojim stranicama odabranog sadržaja, objavila je kompanija u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE