GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji

Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 07:30
Autor: SEEbiz
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.

"Razgovarali smo o predsjednikovoj želji da vidi proizvodnju u zemlji i to je nešto na što ćemo paziti", rekao je Cook novinarima nakon sastanka.

Widodoova administracija godinama je radila na dovođenju proizvodnje u zemlju kako bi potaknula gospodarski razvoj, dok Apple nastoji diversificirati svoje opskrbne lance dalje od Kine, gdje se sastavlja većina njegovih pametnih telefona i tableta.


Tvrtka je počela seliti dio proizvodnje u zemlje poput Vijetnama, a nedavno i Indije, nakon što su obustave rada u borbi protiv COVID-19 u Kini opetovano prekidale isporuke tvrtke.

“Mislim da je mogućnost ulaganja u Indoneziji beskrajna. Mislim da postoji mnogo sjajnih mjesta za ulaganje, a mi ulažemo. Vjerujemo u zemlju”, rekao je Cook.

Prethodnog dana, Cook se sastao s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom u Hanoju, gdje je rekao da Apple planira više ulagati u Vijetnam i povećati potrošnju na dobavljače u proizvodnom središtu jugoistočne Azije.

"S obzirom na usporavanje kineskog gospodarstva, kao i stalne napore kineske vlade da istisne strane tvrtke i zamijeni ih domaćim brendovima, Apple želi alternative za proizvodnju", rekao je Chris Miller, izvanredni profesor na Sveučilištu Tufts čiji je rad usmjeren na tehnologiju i geopolitiku .

"Već je uložio više u Indiju i Vijetnam, ali vjerojatno gleda na druge partnere u jugoistočnoj Aziji za dodatne proizvodne i montažne operacije", rekao je Miller.

Cookov posjet Indoneziji uslijedio je nakon što je Apple najavio svoju četvrtu Apple Developer Academy u zemlji, koja će se nalaziti na Baliju. Tvrtka je prvi put pokrenula program za obuku programera aplikacija u Indoneziji 2018., u glavnom gradu Jakarti.

Widodoova vlada nastojala je iskoristiti rezerve nikla i drugih sirovina u zemlji za pokretanje proizvodnje, zabranjujući izvoz sirovina kao što su nikal i boksit kako bi primorala tvrtke da grade rafinerije u zemlji.

Indonezijski ministar komunikacija i informacija, Budi Arie Setiadi, rekao je u srijedu da će izvršni direktor Microsofta Satya Nadella posjetiti Indoneziju krajem travnja. 

Tagovi: COOK, APPLE, INDONEZIJA, WIDODO
PROČITAJ I OVO
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE