GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet hrvatskih tvrtki 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi

Devet hrvatskih tvrtki 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 10:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo se ukupno 9 hrvatskih tvrtki

Pet tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji „Technology Fast 50“ i jedna u kategoriji „Companies to Watch“, dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji „Zvijezde pozitivnog utjecaja“.

Ove godine na natječaj se prijavilo skoro 400 tvrtki iz Srednje Europe

Prosječna stopa rasta u natječaju iznosi 1.502%

Tvrtke iz 7 država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije Poljska i Češka sa po 18 tvrtki, Hrvatska sa 5, Slovačka 4, Rumunjska 3, te Bugarska i Srbija svaka s jednom plasiranom tvrtkom

Iz Hrvatske najbolje plasirana tvrtka u glavnoj kategoriji je Devōt na 4. mjestu, dok je Aircash zauzeo 7. mjesto

Kao i uvijek, samo 50 prijavljenih tvrtki uspjelo je ostvariti plasman na rang listu glavne kategorije u 2023. godini. Te tvrtke dolaze iz sedam zemalja i šest različitih sektora industrije, pri čemu su kao i u prethodnim natječajima dominirale softverske tvrtke.

Glavna kategorija - Fast 50

Iako nisu dosegnuti isti visoki postoci kao u posljednja dva rangiranja, prosječna stopa rasta od 1.502%, ostvarena od strane tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, još uvijek premašuje 1.460% zabilježenih u izdanju iz 2020. godine. Stopa rasta temelji se na prihodima koje su tvrtke ostvarile između 2019. i 2022. godine i predstavlja razdoblje obilježeno globalnom pandemijom i značajnim geopolitičkim napetostima.

Kao što ističe Jiří Sauer, regionalni voditelj Technology Fast 50 programa za Srednju Europu, „Ovogodišnji rezultat iznimno je impresivan diljem cijelog rangiranja. Najizuzetnije od svega, međutim, jest uspjeh češke fintech tvrtke FTMO, koja predvodi plasirane već treću godinu zaredom, što dosad nije zabilježeno. To je izniman uspjeh koji će teško biti nadmašiti u budućnosti.“

„Rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi.“, istaknuo je Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj te dodao: „Gdje god pogledamo u rangiranju, vidimo energična, mlada poduzeća koja teže tome da svijet bude bolje mjesto za sve. S obzirom na sve izazove s kojima se trenutno suočavamo, izuzetno je umirujuće vidjeti ovu vrstu predanosti. Zato je velika privilegija i zadovoljstvo da možemo predstaviti ova dinamična poduzeća širem auditoriju.“

Tvrtke u usponu (Companies to Watch)

Važno je posebno istaknuti kategoriju „Companies to Watch“, koja označava postignuća mladih tvrtki koje su osnovane nedavno i nisu se mogle kvalificirati u glavno Fast 50 rangiranje. Pobjednik u toj kategoriji ove godine je slovačka softverska tvrtka 3IPK, osnovana 2019. godine, čija rješenja temeljena na blockchainu omogućuju klijentima u industriji svemira, zrakoplovstva i obrane da osiguraju autentičnost podataka, uključujući slikovni materijal sa satelita za promatranje Zemlje.

Kako komentira Gordan Kožulj, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja, „Njihov doprinos nije značajan samo u sektoru obrane i obavještajnih službi, on također ima važnu ulogu u suočavanju s klimatskom krizom, provjerom i analizom slika čimbenika, kao što su koncentracija stakleničkih plinova, termalni otisci i promjene u usjevima, pokrivaču leda i sl.“

CE Tech Rocketship!

Ovo je treća godina partnerstva Deloittea s Google Cloudom na nivou Srednje Europe. Druga godina u kojoj smo zajedno dodijelili posebnu nagradu „CE Tech Rocketship!“ tvrtki koja je najviše doprinijela razvoju visokokvalitetnih, skalabilnih rješenja koja zadovoljavaju čak i najzahtjevnije korisnike.

Ove godine, zajednički žiri sastavljen od predstavnika Deloittea i Google Clouda odabrao je jednog pobjednika i pet tvrtki za posebnu pohvalu. Pobjednik je poljska softverska tvrtka Open Loyalty, koja se opisuje kao „najfleksibilniji sustav lojalnosti na svijetu.“

Jiří Sauer također s oduševljenjem pozdravlja Google Cloud kao regionalnog partnera Programa treću godinu zaredom. Kako kaže, „Raditi s istinskim globalnim tehnološkim divom je nevjerojatna privilegija, i ponovno je bilo fascinantno vidjeti uvide u tehnologije koje su prikazane.“

Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Stars)

Četvrta kategorija označavanja izvrsnosti u tehnološkim tvrtkama Srednje Europe u sklopu programa Fast 50 je „Impact Stars“, koja je prvi put uvedena 2020. godine.

„Ovo je posebna klasifikacija tvrtki koje uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim utjecajem u barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost.“, istaknuo je Natko Sertić, te dodao: „U ovoj kategoriji ne mjerimo rast prihoda, već promatramo sjajan pozitivan utjecaj koji ove tvrtke ostvaruju.“

Brojke i činjenice

Ove godine, Poljska i Češka imale su jednak broj plasiranih tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, svaka po 18. Preostalih 14 mjesta podijeljeno je između Hrvatske (pet), Slovačke (četiri), Rumunjske (tri), Bugarske i Srbije (svaka s po jednom).

Kao i u prethodnim godinama, softverske tvrtke dominiraju rangiranjem s 31 plasmana. Četiri sektora (hardver, tehnologija zaštite okoliša, fintech i mediji i zabava) svaki imaju po četiri predstavnika, dok se zdravstvo i životne znanosti pojavljuju s dva plasmana.

Međutim, sve četiri plasirane tvrtke iz sektora fintech nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto. Slijedi tvrtka iz sektora zdravstva i životnih znanosti sa drugim mjestom te dalje softverske tvrtke.

Prema riječima Gordana Kožulja, „Takva raznolikost jasno pokazuje i širok spektar vrsta poslovanja koja postižu izvrsnost na najvišim razinama.“

Upoznajte pobjednike

Češki FTMO je razvio i vodi jedinstvenu edukacijsku platformu za trgovce na financijskim tržištima, educirajući ih o pravilnim tehnikama upravljanja rizicima i potičući ih da budu disciplinirani u svojim operacijama.

Pobjednik kategorije „Companies to Watch“ za 2023. godinu je 3IPK. Ova dinamična mlada slovačka tvrtka razvila je softverska rješenja i proizvode temeljene na blockchainu koji omogućuju kupcima jamstvo autentičnosti, integriteta i praćenja podataka u industrijama svemira, zrakoplovstva i obrane.

Kao pobjednik drugog „CE Tech Rocketship!“ nagrade izabran je Open Loyalty, nevjerojatna poljska tvrtka koja je stvorila najfleksibilniji softver lojalnosti na svijetu.

Na kraju, nagrada „Impact Stars“ uvedena je 2020. godine kao poseban dio Deloitte CE Technology Fast 50 programa. Ona označava posebnu klasifikaciju subjekata koji uspješno povezuju izvrsne proizvode i usluge s pozitivnim utjecajem barem u jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost. Ove godine dodijelili smo nagradu 38 tvrtki iz 15 zemalja srednje Europe.

Hrvatska

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno devet tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji „Companies to Watch“. U posebnoj dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja („Impact Stars“) i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Devōt na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 3.232%, slijedi Aircash na 7. mjestu s rastom od 2.819%, HiveTech na 29. s rastom od 925%, Luminum ICT na 31. (898%) i Orqa na 41. (721%)

U kategoriji „Companies to Watch“ tvrtka je Lumen Spei na 7. mjestu s rastom od 611 posto.

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Zanimljivo je i ponosni smo što ove godine imamo dvije tvrtke plasirane u Top 10. To su Devōt i Aircash, koji su i na prošlogodišnjem rangiranju također ostvarili visok plasman. Treća hrvatska tvrtka na listi HiveTech, ostvarila je plasman u glavnoj kategoriji nakon dvije godine uspješnosti u kategoriji Companies to Watch, dok su Luminum ICT i Orqa ostvarili svoj prvi plasman ove godine.

Tagovi: 3IPK, Orqa, Devōt, Luminum, Aircash, HiveTech, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
KOMUNIKACIJE
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
TEL AVIV - Četiri podvodna komunikacijska kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz pogona posljednjih mjeseci, vjerojatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Hutista koje podržava Iran, navodi se izvještaju izraelske novinske stranice Globes.
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
NOVITETI
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
SAN FRANCISCO - Google je najavio ažuriranja za Android, uključujući integraciju AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i AI-pokretano sažimanje teksta tijekom vožnje.
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
PREDVIĐANJA
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
ANALIZA - Potrošnja na umjetnu inteligenciju uzrokovala je skok cijene Nvidijine dionice jer ulagači uzimaju u obzir sve veću potražnju za njezinim poluvodičkim čipovima.
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
ČIP
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
SEUL - Samsung Electronics je u utorak priopćio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
INVESTICIJE
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
REDMOND - Microsoft je u ponedjeljak najavio novo partnerstvo s francuskim start-upom Mistral AI – europskim odgovorom na proizvođač ChatGPT OpenAI – dok američki tehnološki div nastoji proširiti svoj utjecaj u industriji umjetne inteligencije koja se brzo razvija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE