GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK nameće stroži nadzor za 19 web divova

EK nameće stroži nadzor za 19 web divova
NADZOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2023 / 10:28
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
BRUXELLES - Europska komisija izabrala je skupinu od 19 najvećih tehnoloških divova na koje će se primjenjivati rigorozne obveze u sklopu Akta o digitalnim uslugama (DSA), piše u četvrtak Jutarnji list.

Tih 19 izabranih kompanija morat će se pridržavati svih pravila DSA, ali će za njih vrijediti i posebni, stroži propisi po načelu – što veća platforma, to stroža pravila. EU je time pokazala kako shvaća da najveću odgovornost za nezakoniti online sadržaj trebaju preuzeti tehnološki giganti.

Na listi nema prevelikih iznenađenja – 17 su vrlo velike internetske platforme, a dvije su vrlo velike internetske tražilice. To su većinom profitne američke kompanije, nekoliko velikih europskih igrača, jedna kineska tvrtka i jedna neprofitna organizacija.

Na popisu reguliranih platformi tako su se našle platforme Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube, neprofi tna organizacija Wikipedija, online stranice za kupovinu Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking, Google Play, Google Shopping i Zalando, dva pretraživača – Google Search i Bing te Google Maps.

Regulirane platforme i tražilice trebat će konstantno procjenjivati i ublažavati štetu koju njihovi proizvodi mogu prouzročiti i osigurati alate za moderiranje sadržaja.

Konkretno, to znači da će korisnici dobiti jasne informacije o tome zašto su im preporučene određene informacije i imat će pravo da na zahtjev prestanu primati preporuke na temelju njihova profila na društvenim mrežama.

Oglasi se više neće smjeti prikazivati na temelju osjetljivih podataka korisnika (kao što su etničko podrijetlo, politička mišljenja ili seksualna orijentacija). Zabranjeni će biti i ciljani oglasi zasnovani na profiliranju djece.

Platforme i pretraživači će trebati uvesti mehanizam koji korisnicima omogućuje lakšu prijavu nezakonitog sadržaja i bit će obvezne moderirati i obrisati ilegalni sadržaj u vrlo kratkom roku. Regulirane kompanije će također trebati brže prepoznavati i micati govor mržnje, dezinformacije i osvetničku pornografiju sa svojih platformi.

Platforme će biti dužne utvrđivati, analizirati i ublažavati sadržaj koji se odnosi na rodno uvjetovano nasilje na internetu te štetni sadržaj koji utječe na maloljetnike na internetu i njihovo mentalno zdravlje

Tagovi: Europska komisija, Akt o digitalnim uslugama, Google News, Alibaba, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, YouTube
PROČITAJ I OVO
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
ISTRAGA
Europska komisija pokrenula istragu protiv Mete
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE