GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU poziva Google i YouTube da zabrane rusku ratnu propagandu

EU poziva Google i YouTube da zabrane rusku ratnu propagandu
ZABRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Alphabet Inc i YouTube trebali bi zabraniti korisnike koji potiču ratnu propagandu kao dio mjera za zaustavljanje dezinformacija nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u nedjelju povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton izvršnim direktorima dviju tvrtki.

Alphabetov Google u subotu je zabranio ruskoj državnoj medijskoj kući RT i drugim kanalima da primaju novac za reklame na njihovim web stranicama, u aplikacijama i YouTube videozapisima, slično potezu Facebooka nakon invazije na Ukrajinu.

U videopozivu s izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem i izvršnom direktoricom YouTubea Susan Wojcicki, Breton je rekao da bi dvije tvrtke trebale ići dalje.

"Sloboda izražavanja ne pokriva ratnu propagandu. Predugo je sadržaj iz Russia Todaya i drugih ruskih državnih medija bio pojačan algoritmima i predložen kao 'preporučeni sadržaj' ljudima koji to nikada nisu tražili", rekao je Breton u priopćenju.

"Ratna propaganda nikada ne bi trebala biti preporučeni sadržaj - štoviše, uopće joj ne bi trebalo biti mjesta na internetskim platformama. Računam da će tehnološka industrija poduzeti hitne i učinkovite mjere za suzbijanje dezinformacija", rekao je.

U videopozivu je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

Google je rekao da je već poduzeo korake bez presedana kako bi zaustavio dezinformacije o Ukrajini.

"Kao što smo rekli povjerenicima, naši timovi nastavljaju pratiti situaciju 24 sata dnevno i spremni su poduzeti daljnje mjere", rekao je glasnogovornik Googlea.

Međutim, zabrana računa koji promiču ratnu propagandu mogla bi biti problematična zbog poteškoća u definiranju što čini propagandu i iz čije perspektive.

Tagovi: Google, YouTube, ruska propaganda, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
IMENOVANJA
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
SEUL - Samsung Electronics je u utorak imenovao novog voditelja svog poslovanja s poluvodičima, dok tvrtka nastoji voditi u utrci AI čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE