GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 18:00
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije dok raste pritisak na tvrtku da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezični model Gemini uključivat će paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, tvrtka planira licencirati Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. prosinca programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri također će moći graditi s Gemini Nano. Gemini će se također koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u (masovno razumijevanje višezadaćnog jezika), koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, povijest, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, tvrtka je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

"Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova diljem Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha", napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. "Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizirati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video."

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenut će "Bard Advanced", koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovoditelji u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u.

Ažuriranje dolazi osam mjeseci nakon što je pretraživački div prvi put pokrenuo Bard i godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT na GPT-3.5. U ožujku ove godine, startup pod vodstvom Sama Altmana lansirao je GPT-4. Rukovoditelji su u utorak izjavili da je Gemini Pro bolji od GPT-3.5, ali su izbjegavali pitanja o tome kako stoji u odnosu na GPT-4.

Na pitanje planira li Google naplaćivati pristup "Bard Advanced", Googleov generalni direktor za Bard, Sissie Hsiao, rekao je da je usredotočen na stvaranje dobrog iskustva i da još nema nikakvih detalja o monetizaciji.

Kada su ga na brifingu za novinare upitali ima li Gemini neke nove mogućnosti u usporedbi s LLM-ovima trenutne generacije, Eli Collins, potpredsjednik proizvoda u Google DeepMind-u, odgovorio je: "Pretpostavljam da ima", ali da još uvijek radi na razumijevanju novih mogućnosti Gemini Ultra.

Google je navodno odgodio lansiranje Geminija jer nije bio spreman, vraćajući sjećanja na tvrtkovo teško uvođenje svojih AI alata početkom godine.

Više je novinara pitalo o kašnjenju, na što je Collins odgovorio da testiranje naprednijih modela traje dulje. Collins je rekao da je Gemini najopsežniji model umjetne inteligencije koji je tvrtka napravila i da ima "najopsežnije procjene sigurnosti" od svih Googleovih modela.

Collins je rekao da je, unatoč tome što je najveći model, Gemini Ultra znatno jeftiniji za posluživanje. "Nije samo sposobniji, već je i učinkovitiji", rekao je. "Još uvijek nam je potrebno značajno računanje za treniranje Geminija, ali postajemo mnogo učinkovitiji u smislu naše sposobnosti treniranja ovih modela."model, Gemini

Tagovi: Google, Gemini, ChatGPT
PROČITAJ I OVO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
PORAZNO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
NEW YORK - Copyleaks, tvrtka specijalizirana za otkrivanje plagijata pomoću umjetne inteligencije, objavila je izvješće koje ukazuje na zabrinjavajući postotak plagijata u odgovorima koje generira GPT-3.5, model koji je razvio OpenAI.
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
POSLOVI
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
NEW YORK - Reddit i Google sklopili su ugovor o licenciranju sadržaja za obuku AI modela. Ovo partnerstvo dolazi nakon prošlotjednog izvješća Bloomberga u kojem se kaže da je Reddit sklopio ugovor vrijedan 60 milijuna dolara s "neimenovanom AI tvrtkom".
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
NOVITETI
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
BARCELONA - Kineski tehnološki div Lenovo predstavio je u ponedjeljak prototip prijenosnog računala koji ima prozirni zaslon, naglašavajući kako najveći svjetski proizvođač osobnih računala pokušava uvesti inovacije nakon nekoliko brutalnih godina za tržište.
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
ODLUKE
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
MIAMI - Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
SURADNJA
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
ZAGREB - Sveučilišta Algebra kreće u suradnju s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kroz organizaciju posebnog MIT Bootcamps programa koji će biti održan u lipnju na Algebrinom kampusu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE