GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije

Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 21:52
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Google je u srijedu pogođen tužbom vrijednom 2,1 milijardu eura (2,3 milijarde dolara) od strane 32 medijske grupe uključujući Axel Springer i Schibsted, tvrdeći da su pretrpjeli gubitke zbog prakse tvrtke u digitalnom oglašavanju.

Dionice tvrtke sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji pale su za više od 2%.

Potez grupe - koja uključuje izdavače u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj - dolazi u trenutku kada antimonopolska regulatorna tijela također češljaju Googleovu oglašivačku tehnologiju.

"Uključene medijske tvrtke pretrpjele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je izravna posljedica Googleovog lošeg ponašanja", stoji u priopćenju koje su izdali njihovi odvjetnici Geradin Partners i Stek.

"Bez Googleove zlouporabe svog dominantnog položaja, medijske tvrtke bi dobile znatno veće prihode od oglašavanja i platile niže naknade za usluge oglasne tehnologije. Ključno je da su ta sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje europskog medijskog krajolika", rekli su odvjetnici.

Naveli su kaznu od 220 milijuna eura francuskog tijela za tržišno natjecanje protiv Googlea zbog njegovog poslovanja s tehnologijom oglašavanja 2021., kao i optužbe Europske komisije prošle godine kako bi poduprli tužbu svoje grupe.

"Ako se provede regulatorni nadzor, Google će možda morati smanjiti svoje prakse i pružiti dosljednije, predvidljivije cijene svojim oglašivačima", rekao je D.A. Gil Luria, analitičar Davidson & Co, rekao je.

Tužba dolazi u trenutku kada se Googleov osnovni oglašivački posao suočava s egzistencijalnom prijetnjom prelaska na generativni AI chat, dodao je Luria.

U izjavi, glasnogovornik Googlea rekao je da se tvrtka protivi tužbi, dodajući da je ona "spekulativna i oportunistička".

"Google konstruktivno surađuje s izdavačima diljem Europe... (Naši alati za oglašavanje) prilagođavaju se i razvijaju u partnerstvu s tim istim izdavačima."

Tagovi: Google, Springer, Schibsted, oglašavanje
PROČITAJ I OVO
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE