GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google predstavio ažurirani AI čip

Google predstavio ažurirani AI čip
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Google je u utorak otkrio pojedinosti o novoj verziji svojih čipova za umjetnu inteligenciju podatkovnog centra i najavio središnji procesor temeljen na Armu.

Googleove jedinice za obradu tenzora (TPU) jedna su od rijetkih održivih alternativa naprednim AI čipovima koje proizvodi Nvidia, iako im programeri mogu pristupiti samo putem Googleove Cloud Platforme, a ne izravno ih kupiti.

Google planira ponuditi središnju procesorsku jedinicu (CPU) temeljenu na Armu pod nazivom Axion putem Google Clouda. Tvrtka je rekla da ima superiorne performanse u odnosu na x86 čipove i Arm čipove opće namjene u oblaku.

"Olakšavamo klijentima da svoja postojeća radna opterećenja prenesu u Arm", rekao je Mark Lohmeyer, potpredsjednik Google Clouda i generalni direktor računalne infrastrukture i infrastrukture strojnog učenja.

"Axion je izgrađen na otvorenim temeljima, ali korisnici koji koriste Arm bilo gdje mogu lako usvojiti Axion bez ponovnog projektiranja ili ponovnog pisanja svojih aplikacija."

Rivalski operateri oblaka kao što su Amazon.com i Microsoft izgradili su Arm CPU-e kao način razlikovanja računalnih usluga koje nude. Google je napravio druge prilagođene čipove za YouTube, AI i svoje pametne telefone, ali nije napravio CPU.

Broadcom je sklopio partnerstvo s Googleom na prethodnim generacijama TPU čipova. Google je odbio komentirati je li koristio dizajnerskog partnera za Axion i Broadcomov angažman s TPU v5p.

Podružnica Alphabeta rekla je da je novi TPU v5p čip napravljen za rad u grupama od 8.960 čipova i može postići dvostruko veću izvedbu od prethodne generacije TPU-a. Kako bi osigurao optimalan rad kapsule, Google koristi hlađenje tekućinom.

Axion čip nudi 30% bolju izvedbu od Arm čipova opće namjene i 50% bolju izvedbu od trenutne generacije x86 čipova koje proizvode Intel i Advanced Micro Devices.

Axion se koristi u nekoliko Googleovih usluga kao što su njegovi YouTube oglasi u Google Cloudu. Tvrtka planira proširiti takve upotrebe i učiniti ih dostupnima javnosti "kasnije ove godine". TPU v5p općenito je dostupan putem Googleovog oblaka u utorak.

Tagovi: google, ai čip, nvidia, axion, čipovi
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE