GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeck obećava subvencije za gaming industriju, ali bez promjena u proračunu

Habeck obećava subvencije za gaming industriju, ali bez promjena u proračunu
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 08:28
Autor: seeBIZ / DPA
BERLIN - Njemačka će nastaviti podupirati industriju računalnih igara, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck u srijedu navečer u povodu otvaranja Gamescoma, najvećeg sajma na svijetu.

"Programom financiranja računalnih igara želimo dodatno potaknuti razvoj Njemačke kao lokacije za razvoj igara", rekao je ministar u Kölnu. No, na sajmu dan kasnije istaknuo je kako se subvencije predviđene prijedlogom proračuna za 2024. neće povećavati.

Vlada se ranije našla na udaru kritika industrije i političara koji smatraju da restriktivni proračun za 2024. ne osigurava dovoljno novca za te subvencije.

Ministarstvo će ove godine podržati projekte razvoja igrica sa samo 48,7 milijuna eura, znatno manje od ovogodišnjih 70 milijuna. Predstavnici industrije inzistiraju da je to nedovoljno i zahtijevaju najmanje 125 milijuna kako bi pokrili potrebe i bili konkurentniji na globalnoj razini.

Međutim, drugi dan Habek je za Gamescom naglasio da "sada svi moraju štedjeti".

"Ministar financija (Christian Lindner) tjera sve... da posvuda troše manje", rekao je i predložio tvrtkama da istraže druge kanale potpore, poput državnih jamstava i grupnog financiranja.

Prethodno je podsjetio da je od 2019. vlada subvencionirala razvoj 550 igara s više od 200 milijuna eura, istaknuvši da je taj sektor važan za Njemačku.

"Gaming industrija ključna je za rast, jer pokreće inovacije u području umjetne inteligencije, simulacije, virtualne i proširene stvarnosti", rekao je ministar.

"Vaša tehnologija nalazi svoj put u druge sektore i igra važnu ulogu ne samo u prijenosu tehnologije, već iu IT stručnjacima sutrašnjice u našoj zemlji".

Industrija igara u Njemačkoj zapošljava oko 12.000 ljudi. No, domaćim tržištem dominiraju strane tvrtke, a njemačke tvrtke kontroliraju samo četiri posto game pie i hardvera za igre.

Tagovi: Robert Habeck, računalne igrice, industrija igara
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE