GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine

HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 11:15
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže Ministarstvu financija da u skladu s EU direktivom počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu i tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je, kažu poslodavci, ugroženo više od 300.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Tvrde da je rast online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavio domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih online trgovaca, jer velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internetsku domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini.

Na računu se, naime, ne iskazuje iznos PDV-a pa se on zapravo plaća u nekoj drugoj zemlji, kaže se u HUP-ovu priopćenju. HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.

"Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i "klasična" trgovina, prilika je da država uprihodi i preko milijarde kuna godišnje samo iz te stavke. Najveće internet trgovine registrirane su u poreznim "oazama" poput Rumunjske, Češke ili Cipra te isključivo propustima naše porezne uprave ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU", tvrdi predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara Denis Čupić.

Predlaže da iz toga izvora država osnuje fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja.

Prema HUP-u, potrebno je preispitati i zlouporabe u dostavi bez carinjenja pošiljaka male vrijednosti u Hrvatsku, jer na taj način kroz svjetske e-divove ulazi masa robe više vrijednosti izbjegavajući hrvatske poreze koje svi u lancu trgovine u Hrvatskoj plaćaju.

Strane online trgovine u Hrvatskoj, inače, prodaju sve - od parfema, obuće do frižidera - a uz to ne plaćaju naknade za ambalažni i elektronički otpad i slično.

"Sve dok je ovakvog izbjegavanja, u Hrvatskoj neće biti prostora za manji PDV niti manje naknade zbog neravnopravnog položaja hrvatskih tvrtki", misle u HUP-u.

"Kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku, jedna kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada", poručuju poslodavci.

Tagovi: prekogranična online trgovina, Hrvatska udruga poslodavaca, Denis Čupić
PROČITAJ I OVO
Zaposlenici jedne od trgovina Applea u Sjedinjenim Državama glasali za štrajk
ŠTRAJK
Zaposlenici jedne od trgovina Applea u Sjedinjenim Državama glasali za štrajk
NEW YORK - Sindikalno organizirani radnici jedne od Appleovih trgovina u SAD-u glasali su za štrajk u subotu.
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
ČIPOVI
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
PEKING - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE