GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova

Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.

Upoznala se i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog sporazuma s navedenom tvrtkom, s kojom će Slovenija sufinancirati projekte na području čipova.

Svaka zemlja sudionica može imati jedan ili više centara kompetencije za tehnologije čipova i poluvodiča. Sufinancirat će se po jedan centar kompetencije u svakoj zemlji sudionici, stoji u priopćenju Ministarstva digitalne transformacije.

Centri kompetencije bit će prva ulazna točka za korisnike i bit će povezani s mrežom centara kompetencije diljem Europe. Oni će omogućiti pristup tehničkom znanju i iskustvu u području poluvodiča te pomoći tvrtkama da pristupe i poboljšaju mogućnosti dizajna i razviju vještine.

Ministarstvo digitalne transformacije, koje je zaduženo za provedbu European Chip Act-a u Sloveniji, podržava uspostavu centra kompetencija. Kako su naglasili, to će doprinijeti jačanju europskog ekosustava u području poluvodičkih tehnologija i čipova.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala i s namjeravanim potpisivanjem administrativnog ugovora s tvrtkom Chips JU. Ugovor će potpisati Ministarstvo digitalne transformacije, a njime će Slovenija ponuditi mogućnost sufinanciranja projekata na području računalnih čipova i poluvodičkih tehnologija.

Prema uvjeravanjima Ministarstva, administrativni sporazum nema izravnih financijskih posljedica za državni proračun, jer ne predviđa da bi Slovenija trebala uplatiti dio sredstava u zajedničko poduzeće Chips JU. Njime se državi omogućuje sufinanciranje projekata slovenskih prijavitelja koje na natječaju poduzeće Chips JU uspiju u selekcijskom postupku. Među njima bit će i projekt uspostave centra kompetencija za čips.

Tvrtka Chips JU raspisuje i natječaj za istraživačko-inovacijske projekte u području čipova i poluvodičkih tehnologija koji će se sufinancirati u sklopu poticaja za mala i srednja poduzeća u vidu pružanja poticajnog okruženja u području čipova. i poluvodičke tehnologije. Istraživačke i inovacijske projekte Chips JU sufinancira do 35 posto, au istom omjeru projekte će sufinancirati i Slovenija.

Ministarstvo digitalne transformacije za ovu je godinu osiguralo sredstva u iznosu od 700.000 eura. Sljedeće godine 1,2 milijuna eura, od čega 500.000 eura za centar kompetencija i 700.000 eura za istraživačke i inovacijske projekte.

Planiranim sredstvima ministarstvo će poticati uspješne prijave slovenskih prijavitelja na natječaje zajedničkog poduzeća Chips JU, navode iz ministarstva.

Tagovi: čipovi, Chips ju
PROČITAJ I OVO
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE