GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel podigao prognoze rasta u trečem kvartalu

Intel podigao prognoze rasta u trečem kvartalu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2023 / 22:42
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Proizvođač čipova Intel u četvrtak je objavio iznenađujuću dobit jer je pad tržišta osobnih računala počeo popuštati, a prognozirao je zaradu u trećem tromjesečju iznad očekivanja Wall Streeta, zbog čega su njegove dionice porasle za više od 5%.

Tržište osobnih računala doživjelo je pad tijekom prošle godine, a zalihe su se gomilale jer su potrošači već kupili strojeve potrebne tijekom pandemije.

No prezasićenost je počela popuštati, s padom isporuka osobnih računala za samo 11,5% u lipanjskom tromjesečju u usporedbi s padom od 30% u svakom od prethodna dva kvartala, pokazuju podaci Canalysa.

Isporuke su porasle 11,9% u odnosu na prvo tromjesečje, signalizirajući da će se apetit dobavljača za svježim zalihama oporaviti u drugoj polovici godine.

Nakon više od četiri uzastopna tromjesečja dubokog pada u najvećem segmentu koji uključuje osobna računala, prihod je pao za 12% na 6,8 milijardi dolara, sa 7,7 milijardi dolara u razdoblju od prije godinu dana.

Intelovo ljevaoničko poslovanje, koje ima za cilj proizvodnju čipova za druge tvrtke, prijavilo je prihod od 232 milijuna dolara, u odnosu na 57 milijuna dolara prije godinu dana.

Prodaja Intelovih podatkovnih centara i segmenta umjetne inteligencije pala je 15% na 4 milijarde dolara sa 4,7 milijuna dolara u istom kvartalu prošle godine.

Glavne tvrtke u oblaku, Microsoft i Alphabet, očekuju povećanje potrošnje na podatkovne centre. Dok će većina te koristi ići tvrtkama poput Nvidije koje proizvode čipove za umjetnu inteligenciju, ovaj bi trend mogao donijeti neke koristi industriji čipova.

Kompanija je prognozirala prilagođenu dobit po dionici u tekućem tromjesečju od 20 centi. Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su 16 centi.

Intel je prognozirao prilagođeni prihod u tekućem tromjesečju od oko 12,9 do 13,9 milijardi dolara, u usporedbi s procjenama od 13,23 milijarde dolara.

Tagovi: Intel, ČIPOVI, poluvodiči
PROČITAJ I OVO
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE