GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelski znanstvenici: Imamo metodu za predviđanje potresa

Izraelski znanstvenici: Imamo metodu za predviđanje potresa
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 06:57
Autor: SEEbiz / Bug.hr
TEL AVIV - Serija potresa koji su pogodili Hrvatsku i regiju, počevši sa Zagrebom u ožujku 2020., a potom i na području Petrinje krajem iste godine, potaknuli su mnoge da se zapitaju što se može učiniti vezano za njihovo efikasno predviđanje.

Odgovor je uvijek do sada bio da se može učiniti vrlo malo do ništa, odnosno da nam je najbolje rješenje ugradnja raznih sustava za rano dojavljivanje već zabilježenih potresa. Oni budući predvidjeti se ne mogu, ili se do sada barem nisu mogli – ako je suditi prema najnovijoj studiji izraelskih znanstvenika.

U časopisu Remote Sensing skupina istraživača sa sveučilišta Ariel objavila je rad koji se bavi upravo predviđanjem potresa. Autori i sami na početku rada ističu da je predviđanje potresa predmet kontroverzi, primarno kada je riječ o prirodnim znakovima koji bi mogli upućivati na skoru pojavu potresa. Do sada se smatralo da u različitim slojevima Zemljine atmosfere mogu postojati rani znakovi upozorenja na potrese, koji su rezultat nakupljanja pritiska duboko u Zemljinoj kori.

Njihov rad predlaže korištenje modernih tehnologija, poput strojnog učenja i podataka o ionosferi dobivenih uz pomoć GPS-a, kako bi se prepoznali rani signali koji upućuju na pojavu potresa. Kao osnovni pokazatelj za predviđanje mjesta i vremena potresa koristi se mjerenje naboja u ionosferi (total electron content), odnosno njegove promjene nastale kao rezultat promjena u Zemljinoj kori.

Korištenjem tih metoda, uz filtriranje podataka i automatiziranje njihove obrade, došlo se do prilično visokog postotka pouzdanosti: ova studija tvrdi da se njihovom metodom razorni potresi, oni magnitude veće od 6, mogu predvidjeti do 48 sati unaprijed, i to s 80%-tnom preciznošću. Kad je riječ o negativnom predviđanju, tj. identificiranju mjesta na kojem se potres neće dogoditi, ova metoda pokazuje 85,7%-tnu pouzdanost.

Tagovi: predviđanje potresa, Remote Sensing, sveučilište Ariel
PROČITAJ I OVO
Apple plaća 30 milijuna dolara radnicima kojima je pregledavao osobne stvari
ODŠTETA
Apple plaća 30 milijuna dolara radnicima kojima je pregledavao osobne stvari
SACRAMENTO - Savezni sudac u Kaliforniji odobrio je 30.5 milijuna dolara tešku nagodbu u gotovo desetljeće dugačkoj tužbi po kojoj je tvrtka Apple Inc. zakinula 15.000 radnika jer im nije platila vrijeme provedeno u sigurnosnim provjerama nakon što su im završile smjene.
Proizvođači čipova strahuju od najveće krize u posljednjih deset godina
SEKTOR U OPASNOSTI
Proizvođači čipova strahuju od najveće krize u posljednjih deset godina
NEW YORK - Dionice poluvodiča pale su nakon što je Micron Technology Inc. postao posljednji proizvođač čipova koji je upozorio na usporavanje potražnje, što je izazvalo zabrinutost da industrija ide prema bolnom padu.
YouTube pokreće Channel Store
POTEZI
YouTube pokreće Channel Store
NEW YORK - Prema informaciji koju donosi The Wall Street Journal, YouTube radi na internetskoj trgovini u kojoj ćete moći kupovati pretplate za razne vanjske streaming usluge i servise.
Generacija Z okreće leđa Facebooku
DOSADAN
Generacija Z okreće leđa Facebooku
NEW YORK - Generacija Z sve više koristi internet, no broj tinejdžera na Facebooku se rapidno smanjuje, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera.
Rusku rupu u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti Muskov SpaceX
KORISTI PRILIKU
Rusku rupu u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti Muskov SpaceX
PARIZ - Europska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE