GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina kupila čipove u vrijednosti od 40 milijardi dolara

Kina kupila čipove u vrijednosti od 40 milijardi dolara
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 11:08
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski uvoz strojeva za izradu čipova skočio je prošle godine jer su tvrtke povećale ulaganja u pokušaju da zaobiđu napore koje predvode SAD da ugroze nacionalnu industriju poluvodiča.

Uvoz strojeva koji se koriste za izradu računalnih čipova porastao je 14% u 2023. na gotovo 40 milijardi dolara — drugi najveći iznos po vrijednosti zabilježen u podacima koji sežu do 2015., prema izračunima Bloomberga temeljenim na službenim podacima carine. Povećanje je došlo unatoč prošlogodišnjem padu ukupnog uvoza od 5,5%, naglašavajući važnost koju kineska vlada i nacionalna industrija čipova pridaju samodostatnosti.

Kineske tvrtke za proizvodnju čipova ubrzano ulažu u nove tvornice poluvodiča kako bi pokušale unaprijediti nacionalne sposobnosti i zaobići izvozne kontrole koje nameću SAD i njihovi saveznici. Ta ograničenja otežavaju kineskim tvrtkama pristup strojevima potrebnim za izradu najmoćnijih čipova - i usporavaju razvoj kineskog sektora visoke tehnologije, koji se smatra prijetnjom SAD-u.

Kineski uvoz iz Nizozemske skočio je prošle godine uoči novih izvoznih kontrola, koje će dodatno ograničiti mogućnost tvrtki kao što je Semiconductor Manufacturing International Corp. da nabave najnovije strojeve.

U prosincu je uvoz litografske opreme iz Nizozemske skočio za gotovo 1000% u odnosu na godinu ranije na 1,1 milijardu dolara jer su tvrtke požurile s kupnjom prije početka nizozemskih ograničenja ovog mjeseca.

Čak i prije nego što su ta ograničenja stupila na snagu, nizozemska tvrtka ASML Holding NV otkazala je isporuke nekih od svojih vrhunskih strojeva u Kinu na zahtjev američke vlade, izvijestio je Bloomberg ranije ovog mjeseca. Otkazivanja su uslijedila tjednima prije stupanja na snagu zabrane izvoza vrhunske opreme za proizvodnju čipova.

Tagovi: ČIPOVI, KINA, NVIDIA
PROČITAJ I OVO
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE