GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lansiranje SpaceX-a odgođeno zbog lošeg vremena

Lansiranje SpaceX-a odgođeno zbog lošeg vremena
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 07:32
Autor: SEEbiz / H

SAN FRANCISCO - Lansiranje prvog leta s posadom SpaceX-a u srijedu je zbog lošeg vremena odgođeno, a novo lansiranje predviđeno je za subotu ujutro, prenose agencije.

"Nažalost danas nećemo lansirati letjelicu", rekao je dvojici astronauta Crew Dragona direktor lansiranja u svemirskom centru Kennedy na Floridi. Lansiranje je odgođeno samo 17 minuta prije zakazanog vremena za polijetanje, a novo je predviđeno za subotu ujutro.

"Uložili smo velike napore, ali razumijemo situaciju", rekao je američki astronaut Doug Hurley nakon što je direktor lansiranja njemu i kolegi Bobu Behnkenu rekao da se očekuje kako će se kasnije vrijeme popraviti.

SpaceX, privatna kompanija multimilijardera Elona Muska, trebala je s Floride lansirati u orbitu dvojicu Amerikanaca, što je trebao biti prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina.

Raketa Falcon 9 trebala je poletjeti u 22 sata i 33 minute po hrvatskom vremenu, a astronauti Hurley i Behnken trebali su nakon 19-satnog leta u novoj kapsuli Crew Dragon pristati na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Lansiranje je bilo predviđeno s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla". Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz,

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Tagovi: SpaceX, Crew Dragon, NASA
PROČITAJ I OVO
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
NA VRHU
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
ZAGREB – Tvrtka Samsung, svjetski predvodnik u industriji ekrana, osigurala je vrhunsku poziciju u globalnoj prodaji OLED monitora samo godinu dana nakon lansiranja svog prvog gejming monitora, OLED modela — 34" Odyssey OLED G8 (model G85SB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE