GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lažni TikTok računi širili dezinformacije o rusko-ukrajinskom ratu

Lažni TikTok računi širili dezinformacije o rusko-ukrajinskom ratu
FEJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 19:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Lažni TikTok računi proširili su dezinformacije o ruskom ratu u Ukrajini milijunima ljudi, pokazuju novi podaci kineskog diva društvenih medija.

bjave na stranici za razmjenu videa ciljale su ukrajinske i ruske korisnike, kao i mnoge diljem Europe, sa sadržajem osmišljenim da "umjetno pojačaju proruske priče" o ratu, navodi TikTok u izvješću objavljenom u srijedu.

Neki su računi fiktivno označeni kao novinske kuće.

Odvojena istraga BBC-ja objavljena u petak identificirala je 800 lažnih računa, za koje je rekao da ciljaju europske zemlje s lažnim tvrdnjama da su visoki ukrajinski dužnosnici i njihova rodbina kupili luksuzne automobile ili vile u inozemstvu nakon ruske invazije u veljači 2022.

Glasnogovornik TikToka rekao je za CNBC da je kompanija već počela istraživati račune prije istrage BBC-ja i da su svi identificirani lažni računi u međuvremenu uklonjeni.

"Stalno i nemilosrdno progonimo one koji žele utjecati na svoju zajednicu lažnim ponašanjem", dodali su u izjavi.

Većinom lažnih računa — oko 13.000 — koje je identificirao TikTok upravljalo se iz Rusije i guralo je ratnu propagandu Kremlja na lokalnim jezicima u Ukrajinu, Rusiju, Njemačku, Italiju, Tursku, Srbiju, Češku, Poljsku i Grčku.

Međutim, nizom identificiranih računa upravljano je iz Ukrajine i utvrđeno je da "umjetno pojačavaju narative s ciljem prikupljanja novca za ukrajinsku vojsku".

Kombinirani sljedbenici lažnih računa premašili su milijun, rekao je TikTok, iako videozapisi koji se dijele na platformi rutinski dolaze do milijunskih gledatelja.

Najnovije brojke pridodaju prethodnim izvješćima o lažnim proruskim računima koje je identificirao TikTok, dok pojačava svoje samoprijavljivanje usred međunarodnog pritiska na stranice društvenih medija da se suzbiju lažni korisnici i dezinformacije.

Dolazi tjedan dana nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo Rusiju za provođenje višegodišnje "kampanje zlonamjernih cyber aktivnosti" protiv političara, državnih službenika i novinara s ciljem potkopavanja britanske demokracije.

Tagovi: TikTok, DEZINFORMACIJE, UKRAJINA, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Amazon ulaže 15,7 mlrd eura u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Amazon ulaže 15,7 mlrd eura u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Amazonova podružnica za usluge računalstva u oblaku Amazon Web Sevices (AWS) izvijestila je u srijedu da će uložiti 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u španjolskom Aragonu.
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE