GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk predstavio Grok, konkurenta ChatGPT-u

Musk predstavio Grok, konkurenta ChatGPT-u
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 20:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Upoznajte Grok, prvu tehnologiju nove AI tvrtke Elona Muska, xAI.

Grok je, rekla je tvrtka, napravljen po uzoru na “Vodič kroz galaksiju za autostopere”. Trebao bi imati "malo duhovitosti", "buntovničke crte" i trebao bi odgovoriti na "pikantna pitanja" koja bi drugi AI mogao izbjeći, prema subotnjoj izjavi xAI-ja.

Uoči objave, Musk je na X, nekadašnjem Twitteru, objavio primjer Grokovog odgovora na zahtjev za korak po korak receptom za kokain.

"Oh naravno!" Grok je odgovorio. “Samo trenutak dok izvučem recept za domaći kokain. Znaš, jer ću ti u potpunosti pomoći u tome.”

Grok također ima pristup podacima iz X-a, za što je xAI rekao da će mu dati prednost. Musk je u nedjelju objavio usporednu usporedbu Groka koji odgovara na pitanje u odnosu na drugog AI bota, za kojeg je rekao da ima manje aktualnih informacija.

Ipak, xAI se u svojoj izjavi zaštitio, kao i s bilo kojim modelom velikog jezika ili LLM-om, Grok "i dalje može generirati lažne ili kontradiktorne informacije."

Prototip je u ranoj beta fazi, samo dva mjeseca u obuci i dostupan je odabranom broju korisnika za testiranje prije nego što ga tvrtka objavi šire. Korisnici se mogu prijaviti na listu čekanja za priliku za korištenje bota. Na kraju, rekao je Musk na X-u, Grok će biti značajka X Premium+, koja košta 16 dolara mjesečno.

Čini se da izvršni direktor Space X-a pozicionira xAI kao izazivača tvrtkama kao što su OpenAI, Inflection i Anthropic.

U početnoj rundi testova temeljenih na matematičkim problemima u srednjoj školi i zadacima kodiranja u Pythonu, tvrtka je rekla da je Grok nadmašio "sve ostale modele u svojoj klasi računanja, uključujući ChatGPT-3.5 i Inflection-1." Nadmašili su ga botovi s većim brojem podataka.

"U nekim važnim aspektima, to je najbolje što trenutno postoji", rekao je Musk u postu u petak koji je prethodio objavi Groka.

Grok je izraz koji je skovao Robert A. Heinlein u svom znanstvenofantastičnom romanu iz 1961. “Stranac u čudnoj zemlji”. U knjizi je 'grok' marsovski izraz bez izravnog zemaljskog prijevoda. Kritičari su raspravljali o točnoj definiciji riječi, ali su se odlučili za neku verziju vrlo duboke empatije ili intuicije s nečim. Merriam-Webster ga jednostavno definira kao prijelazni glagol koji znači "duboko i intuitivno razumjeti".

Tagovi: Elon Musk, Grok, Twitter, Chatgpt, ai, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE