GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia ušla u zonu korekcije

Nvidia ušla u zonu korekcije
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 13:56
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Div za proizvodnju čipova Nvidia ušao je u "područje korekcije", s njegovim dionicama koje su sada pale za 10% u odnosu na recentni rekord.

Tvrtka koja proizvodi grafičke procesorske jedinice - ili GPU-ove - bila je ključni korisnik procvata umjetne inteligencije, što je potaknulo potražnju za njezinim čipovima.

Nvidia GPU-ovi se obično koriste za računalno intenzivne AI aplikacije, kao što je OpenAI ChatGPT AI chatbot. Njegovi poslužiteljski čipovi također su ključna komponenta podatkovnih centara.

Financijska izvedba tvrtke bila je loša u protekloj godini. Izvijestio je o skoku od 486% u ne-GAAP zaradi po razrijeđenoj dionici u prosinačkom kvartalu, navodeći veliku potražnju za čipovima, zahvaljujući popularnosti generativnih AI modela.

Međutim, dionice su bile pod pritiskom zadnja dva tjedna. Dionice su pale za 10% u odnosu na svoju posljednju najvišu razinu zatvaranja svih vremena od 950 USD po komadu, koju su dosegle 25. ožujka. Dionice su u utorak zatvorene na cijeni od 853,54 USD, što je pad od 2% tijekom sesije.

Nvidijine dionice pale su za manje od 1% u predtržišnom trgovanju u SAD-u u srijedu, piše CNBC.

Definicije o tome što čini tržišnu korekciju variraju, ali općenito se smatra trajnim padom od 10% ili više od najviših vrijednosti svih vremena.

Točan razlog pada nije odmah jasan. Ulagači bi mogli ostvariti dobit na dionicama, nakon divljeg porasta od više od 200% za dionice u posljednjih 12 mjeseci. A u utorak je konkurentski proizvođač čipova Intel predstavio novi AI čip nazvan Gaudi 3, namijenjen pokretanju velikih jezičnih modela - temeljne tehnologije iza generativnih AI alata kao što je OpenAI-jev ChatGPT.

Intel je rekao da je novi čip dvostruko energetski učinkovitiji od Nvidijinog H100 GPU-a - najnaprednije grafičke kartice američkog diva čipova - i može pokrenuti AI modele 1½ puta brže od ove tehnologije.

Analitičari D.A. Davidsona su u bilješci napisali da očekuju da će "smanjenje" veličine AI modela, uključujući alternative kao što su Mistralov Large model i Metin LLaMA sustav, s vremenom smanjiti potražnju za Nvidijinim dionicama.

“Iako bi NVDA (neutralno ocijenjena) trebala pružiti spektakularnu 2024. (a možda i u 2025.), i dalje vjerujemo da nedavni trendovi stvaraju značajan ciklički pad do 2026.,”  rekli su analitičari.

"Kombinacija modela koji se smanjuju, stabilnijeg rasta potražnje, ulaganja u hiperskalere koja sazrijevaju i većeg oslanjanja njihovih najvećih kupaca na vlastite čipove ne sluti na dobro za budućnost Nvidije."

Tagovi: nvidia, čipovi, huang, ai
PROČITAJ I OVO
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
ČIPOVI
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
HONG KONG - Kina osniva najveći državni investicijski fond za poluvodiče vrijedan 47,5 milijardi dolara, a s ulaganjima šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog čelnika Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke velesile, piše CNN.
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
PREGOVORI
Amazon pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje oblaka
RIM - Amazonova računalna jedinica AWS pregovara s Italijom o ulaganju milijardi eura u širenje svog poslovanja s podatkovnim centrima u zemlji kao dio napora tehnološkog diva da poveća svoju ponudu oblaka u Europi, rekle su četiri osobe upoznate s tim pitanjem.
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
KAPITAL
Muskova tvrtka xAI s injekcijom od šest milijardi
NEW YORK - Tvrtka za razvoj umjetne inteligencije xAI, koja je u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, dobila je šest milijardi dolara svježih sredstava od investitora.
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
OČEKIVANJA
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
LONDON - Sektori koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji bilježe rast produktivnosti, pokazalo je istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE