GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OpenAI vraća Altmana na mjesto CEO-a samo tjedan dana nakon što ga je smijenio

OpenAI vraća Altmana na mjesto CEO-a samo tjedan dana nakon što ga je smijenio
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2023 / 07:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Sam Altman će se vratiti kao izvršni direktor OpenAI-ja, objavio je startup u srijedu rano ujutro na X-u, ranije poznatom kao Twitter. Potez je uslijedio nakon ogromnog pritiska zaposlenika i investitora u upravnom odboru koji ga je smijenio prije manje od tjedan dana.

Bivši suizvršni direktor Salesforcea Bret Taylor i bivši ministar financija Larry Summers pridružit će se odboru OpenAI-ja, rekao je startup koji podržava Microsoft. Adam D’Angelo, suosnivač i izvršni direktor Quora startupa za pitanja i odgovore, ostat će u upravnom odboru.

“Surađujemo kako bismo otkrili detalje. Puno vam hvala na vašem strpljenju kroz ovo,” rekao je OpenAI u X postu.

U ponedjeljak su stotine zaposlenika, uključujući suosnivača i člana uprave Ilyu Sutskevera, potpisale pismo u kojem se navodi da će, ako upravni odbor ne podnese ostavku i ne vrati Altmana, velika većina preći raditi s njim u Microsoft.

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, rekao je u ponedjeljak na stranici X da će se Altman i njegov suosnivač Greg Brockman pridružiti Microsoftu kako bi osnovali novi laboratorij za umjetnu inteligenciju.

To je uslijedilo nakon objave kasno u nedjelju da je OpenAI zaposlio bivšeg izvršnog direktora Twitcha Emmetta Sheara kao Altmanovu privremenu zamjenu. Prvotno je odbor rekao da će šefica tehnologije OpenAI Mira Murati preuzeti tu ulogu, ali se ubrzo pridružila paradi zaposlenika koji su pozivali na Altmanov povratak.

"s novom pločom i podrškom w satya, veselim se povratku u openai i izgradnji našeg snažnog partnerstva s msftom", napisao je Altman u vlastitoj objavi na X.

Nadella je pozdravio promjene koje je OpenAI napravio na svojoj ploči u svom X postu.

“Vjerujemo da je ovo prvi bitan korak na putu prema stabilnijem, dobro informiranom i učinkovitijem upravljanju”, napisao je Nadella. “Sam, Greg i ja razgovarali smo i složili se da imaju ključnu ulogu zajedno s timom rukovodstva OAI-ja u osiguravanju da OAI nastavi napredovati i graditi na svojoj misiji. Veselimo se izgradnji našeg snažnog partnerstva i isporuci vrijednosti ove sljedeće generacije AI našim klijentima i partnerima.”

Brzo ponovno vraćanje Altmana počelo je izgledati kao mogućnost u subotu kada su se pojavile vijesti da skupina istaknutih investitora, uključujući Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital i Sequoia Capital, radi na poništavanju odluke odbora od dan ranije. Nijedna od tih tvrtki nije imala mjesto u odboru, a odluka ih je zatekla nesvjesne.

U objavi objavljenoj X u subotu kasno navečer, Altman je napisao: "Jako volim openai tim." Brockman, koji je napustio tvrtku nakon što ga je upravni odbor smijenio s mjesta predsjednika zajedno s izbacivanjem Altmana, ponovno je objavio komentar sa simbolom srca. Isto su učinili i drugi zaposlenici OpenAI-ja.

OpenAI, koji je navodno prošlog mjeseca bio u pregovorima o prodaji dionica zaposlenika investitorima po vrijednosti od 86 milijardi dolara, pojavio se kao najpopularniji startup na planeti ove godine nakon što je objavio svoj ChatGPT chatbot krajem 2022. ChatGPT omogućuje korisnicima unos jednostavnog teksta upite i dohvaćanje pametnih i kreativnih odgovora koji mogu dovesti do dubljih razgovora.

Altman je vodio tvrtku od 2019. i bio je i najviši izvršni direktor u visokoprometnoj tvrtki i javno lice istraživanja i razvoja proizvoda umjetne inteligencije.

Tagovi: Sam Altman, umjetna inteligencija, Microsoft, OpenAI, Chatbot
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE