GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrivenost 5G-om u Hrvatskoj doseže između 60 i 70 posto

Pokrivenost 5G-om u Hrvatskoj doseže između 60 i 70 posto
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 14:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pokrivenost i dostupnost 5G mreže u Hrvatskoj porasla je od izdavanja dozvola za te frekvencije prošlog ljeta do sada na 60 do 70 posto, a u pripremi je i nova dražba za postojeće frekvencije, koja će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen na 5G danu HAKOM-a.

To je treći 5G dan u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), nakon što zbog pandemije nije održan dvije godine.

„Za dvije godine koliko nije bilo 5G, puno se dogodilo. Dodijeljene su frekvencije, a sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, za što dozvole ističu u 2024. te želimo da telekomi imaju vremena za pripremu”, kazao je Obuljen za Hinu.

Po njegovim riječima, teško je još procijeniti koliko će nova dražba donijeti novca u državni proračun, jer će se još razgovarati s telekomima, a i o tome kolike su njihove ambicije, a kako se većina spektra dodijeljuje na nacionalnoj razini, očekuje se da će u dražbi sudjelovati svi.

Naglasio je i da ih u HAKOM-u veseli što vide da se tržište elektroničkih komunikacija i 5G-a u Hrvatskoj razvija, što će sigurno pridonijeti i boljoj poziciji Hrvatske na digitalnoj karti Europe i u EU DESI indeksu o stupnju digitalizacije društva.

I ove godine na 5G danu se predstavljaju i razni startupovi koji razvijaju rješenja na 5G tehnologiji, pri čemu Obuljen kaže da neki od onih koji su bili na početku na prvom 5G danu, danas već imaju razvijene poslove, a mnogi i rade po cijelom svijetu.

Jedan od njih su i Rimac automobili, koji su i na današnjem 5G danu predstavili svoje vizije i proizvode, u čemu povezivost velikim brzinama 5G-a ima veliku ulogu.

„Očekujemo za pet-šest godina 'bum' usluga i rješenja na 5G -u, što je stvarno primjenjivo u svim segmentima života i rada, posebice u prometu, automobilskoj industriji, zdravstvu i medicini, energetici i svima drugima”, smatra Obuljen.

Oko stanja na tržištu i očekivanja ove godine, Obuljen je kazao da tržište stalno raste, ali ne više velikim skokovima, jer svi telekomi nude konvergentne usluge i puno ulažu, a stvar je i u zasićenosti tržišta, no rast se očekuje i ove godine.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta smatra da će cijene i na tom tržištu morati rasti, jer i telekomima rastu svi inputi, a posebice ih brine porast cijena električne energije, koja je jako važna za njihovo poslovanje. Ipak, kako kaže, teško je procijeniti za koliko će cijene rasti i kada.

Srđan Skok iz Algebre na 5G danu je kazao je da je 5G novi katalizator nove generacije naprednih elektroenergetskih sustava i da 5G ima velike mogućnosti primjene u energetici. Postoji i tzv. smart grid kao nova napredna mreža odnosno nova tehnološka rješenja na staroj elektroenergetskoj mreži, u čemu će 5G biti važan, i što se veže i na automobilsku industriju, razvoj novih aplikacija i tehnoloških tvrtki.

Tagovi: 5G tehnologija, Tonko Obuljen, HAKOM, Rimac automobili, Miran Gosta
PROČITAJ I OVO
TikTok tuži američku vladu
TUŽBA
TikTok tuži američku vladu
WASHINGTON - TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi provedbu zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NOVITETI
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NEW YORK - Umjetna inteligencija prisutna je u sve većem broju proizvoda i usluga koje koristimo, a da često toga nismo niti svjesni.
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
INVESTICIJE
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
SINGAPUR - Amazon Web Services u utorak je priopćio da će u sljedećih pet godina uložiti dodatnih 12 milijardi singapurskih dolara (oko 8,87 milijardi dolara) u razvoj svoje infrastrukture i usluga u oblaku u Singapuru.
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE