GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regija CEE postaje europska Silicijska dolina

Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 07:44
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.

Analitičari ističu kontrast između zemalja srednje i istočne Europe i zemalja zapadne Europe u različitim digitalnim domenama. Proporcionalno, veća je prisutnost tvrtki u digitalnom sektoru i veća radna snaga angažirana u sektoru unutar regije CEE. Štoviše, zemlje srednje i istočne Europe sve više ulažu u istraživanje i tehnološki napredak, navodi se u izvješću "ICT sektor u zemljama CEE kao regionalni pokretač rasta".

Gledajući unaprijed, autori izvješća izdvajaju umjetnu inteligenciju (AI) i kibernetičku sigurnost kao dva podsektora za koje očekuju da će biti pokretačka snaga regije u nadolazećim godinama.

“Digitalna ekonomija i sektor informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) posljednjih su godina svjedočili značajnom rastu i transformaciji. Ova se regija ... pojavila kao središte tehnološkog napretka, inovacija i digitalizacije", stoji u izvješću.

„Važnost digitalne ekonomije i ICT sektora ne može se precijeniti. Ima presudnu ulogu u pokretanju gospodarskog rasta, otvaranju radnih mjesta i jačanju ukupne konkurentnosti regije. S rastućom globalnom potražnjom za digitalnim uslugama i tehnologijama, CEE se pozicionirao kao značajan igrač na digitalnom tržištu", dodaje se.

Izvješće pokriva članice EU-a srednje i jugoistočne Europe, koje zajedno imaju populaciju od gotovo 100 milijuna ljudi i čine 12,3% BDP-a EU-a.

Ne samo da je regija postigla brži rast od zapadne Europe kako zemlje sustižu svoje zapadne kolege, izvješće također ukazuje na brz tempo razvoja ICT sektora u regiji.

"To je vidljivo u trajnom povećanju udjela dodane vrijednosti u BDP-u, novim radnim mjestima i dinamici međunarodne trgovine — izvoz komercijalnih ICT usluga u CEE regiji porastao je više od šest puta između 2005. i 2021.", navodi se.

Zapravo, dodaju autori, "postoje neka područja u kojima je regija CEE već ispred razvijenijih gospodarstava u EU — poput udjela zaposlenosti u ICT sektoru ili broja tvrtki u ICT sektoru na 1000 stanovnika ".

U 2022. kumulativna vrijednost izvoza ICT robe u srednjoj i istočnoj Europi porasla je na 98,6 milijardi USD, što je porast od 185% u usporedbi s 2005. S druge strane, izvoz ICT robe u zapadnoj Europi smanjio se za 9,5% u istoj razdoblju, potencijalno zbog preseljenja proizvodnje ICT opreme u regiju srednje i istočne Europe, potaknuto nižim troškovima rada.

Češka i Slovačka vode u izvozu ICT robe po glavi stanovnika i mogu se pohvaliti jakim proizvodnim sektorima u računalima, perifernim uređajima, komunikacijama i potrošačkoj elektroničkoj opremi.

S druge strane, ističe se u izvješću, ICT tvrtke u zapadnoj Europi obično imaju veću produktivnost rada sa 135.512 € dodane vrijednosti po zaposleniku, u usporedbi s 45.351 € u regiji CEE.

Zemlje srednje i istočne Europe također su pokazale slabije rezultate u digitalizaciji tvrtki i pojedinaca, poput e-trgovine, usluga u oblaku te korištenja velikih podataka i aktivnosti pojedinaca u e-upravi, dodaje se u izvješću.

Postoje i značajne razlike među zemljama u regiji, što pokazuje njihov učinak na Indeksu digitalne ekonomije i društva (DESI) koji ocjenjuje digitalnu povezanost, ovladavanje digitalnim vještinama, online angažman i pružanje digitalnih javnih usluga.

Na temelju DESI-ja za 2022. samo tri od 11 zemalja srednje i istočne Europe — Estonija, Slovenija i Litva — premašuju prosjek EU-a. Većina ovih nacija nalazi se u donjoj polovici indeksa. Naime, Estonija se ističe kao istaknuti lider u digitalizaciji među zemljama srednje i istočne Europe, a izdvajaju je iznimne digitalne usluge unutar javne uprave.

Po izdvajanjima za istraživanje i razvoj Slovenija prednjači među zemljama srednje i istočne Europe s 2,11% BDP-a, iako je ispod prosjeka EU koji iznosi 2,23%. Na osmom mjestu u EU, Češka i Estonija izdvajaju preko 1,5% BDP-a. Zaostaju Bugarska, Latvija i posebno Rumunjska.

Brza evolucija poslovnog okruženja ubrzala je uspon novih trendova koji su spremni oblikovati budućnost digitalnog gospodarstva. Ključni među njima su umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i tehnologija u oblaku.

Očekuje se da će umjetna inteligencija imati sve veći utjecaj u cijeloj regiji, utječući ne samo na ICT sektor već i na razne industrije kroz svoje primjene.

"Usred sve manje važnosti tradicionalnih pokretača rasta, mnogi polažu nade u umjetnu inteligenciju (AI) kao izvor održivog gospodarskog rasta i povećane produktivnosti u srednjoj i istočnoj Europi, zapadnoj Europi i globalno", navodi se u izvješću.

Tagovi: regija, digitalizacija, it sektor, silicijska dolina
PROČITAJ I OVO
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE