GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Kineski špijuni optuženi za podmićivanje u slučaju Huawei

SAD: Kineski špijuni optuženi za podmićivanje u slučaju Huawei
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2022 / 10:24
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američko ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je optužilo dvojicu kineskih obavještajaca za pokušaj podmićivanja službenika američke vlade kako bi dobili informacije o kaznenoj istrazi kineskog Huaweija. Optuženi su za pokušaj ometanja istrage.

Istraga se odnosi na optužnicu podignutu u Sjedinjenim Državama u siječnju 2019. protiv Huaweia i njegovih direktora i podružnica zbog kršenja sankcija, financijske prijevare i krađe intelektualnog vlasništva. Guochun He i Zheng Wang pokušali su dobiti povlaštene informacije iz istrage.

Optuženi su da su američkom dužnosniku platili desetke tisuća dolara u digitalnoj valuti, gotovini i nakitu. Mislili su da imaju plaćeni izvor unutar Ministarstva pravosuđa, ali zapravo su plaćali američkog dvostrukog agenta koji je radio za FBI. Uzimao je novac i predavao Kinezima papire koje su izmislili u FBI-u.

Osim njih, Amerikanci su u ponedjeljak optužili još 11 Kineza za razna kaznena djela, uključujući i uznemiravanje osoba u SAD-u.

“Pokušavaju ušutkati sve koji se protive njihovim planovima – tvrtke, političare, pojedince. Također pokušavaju ušutkati svakoga tko se odupire njihovoj agresiji”, rekao je direktor FBI-a Christopher Wray, ističući da su ekonomski napadi Kine povezani s njihovim kršenjem ljudskih prava.

Wray je ustvrdio da objava optužnica nije povezana s činjenicom da je kineski predsjednik Xi Jinping prije nekoliko dana osigurao treći mandat na čelu zemlje uz potporu Komunističke partije. Kako je kazao, kazneni progoni se pokreću kada su spremni. Ako vlada ili Komunistička partija Kine prekrše naše zakone, nastavit će se sastajati s FBI-em, uvjeravao je.

Optužnicu je dopunila zamjenica američkog državnog odvjetnika Lisa Monaco, koja je najavila kazneni progon četvero Kineza koji su navodno pokušali ukrasti visoku tehnologiju i opremu te spriječiti prosvjede u američkim obrazovnim ustanovama koji bi mogli biti neugodni za kinesku vladu.

Tagovi: Huawei, kineski špijuni, Xi Jinping, Komunistička partija Kine, trgovinski rat, Christopher Wray
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE