GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Nastavljen rast online trgovine

Slovenija: Nastavljen rast online trgovine
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Broj kupaca online usluga i dalje raste. U prvom kvartalu ove godine 337.890 stanovnika naručilo je ili kupilo barem jednu uslugu putem interneta.

To je 41 posto svih online kupaca ili pet postotnih bodova više nego prethodne godine, podaci su statističkog ureda. Većina ih je rezervirala smještaj ili kupila karte.

Najmanje jednu online kupnju u prva tri mjeseca ove godine obavilo je 833.135 odn 53 posto stanovništva. Najviše ih je bilo između 25 i 34 godine (72 posto).

U tom je razdoblju većina online kupaca kupila fizički proizvod, odnosno 66 posto kupnji odnosila se na odjeću, obuću ili modne dodatke, 25 posto na sportsku opremu, a nešto manje od četvrtine svaki je kupovao kozmetičke proizvode ili proizvode za opuštanje, namještaj, dodatke za dom ili proizvode. za vrt i lijekove ili dodatke prehrani.

Četiri petine online kupaca kupilo je ili naručilo fizičke proizvode putem interneta od prodavača iz Slovenije, a polovica od dobavljača iz ostalih članica EU. Dobra petina kupaca kupovala je online od prodavača iz zemalja izvan EU.

U odnosu na 2021. godinu, kada je proglašena epidemija covida-19, udio internetske kupovine smanjio se za šest postotnih bodova.

U prvom tromjesečju ove godine 90 posto osoba u dobi od 16 do 74 godine koristilo se internetom. To je za jedan postotni bod više nego 2022. Udio je najveći u skupini učenika, studenata ili studenata i skupini zaposlenih ili samozaposlenih, a najmanji u umirovljenicima.

Statističari također napominju da prihod od internetske prodaje proizvoda ili usluga odn petina tvrtki s najmanje 10 zaposlenih i samozaposlenih nastala je prošle godine primanjem narudžbi ili rezervacija online. Ukupno je taj prihod iznosio nešto manje od četiri milijarde eura.

Nešto više od dvije trećine ovog prihoda ostvareno je internetskom prodajom drugim tvrtkama ili javnim ustanovama, a nešto manje od trećine internetskom prodajom fizičkim osobama. Vrijednost potonjeg iznosila je oko 1,3 milijarde eura bez PDV-a.

Tagovi: ONLINE TRGOVINA, ETRGOVINA, TRGOVINA
PROČITAJ I OVO
TikTok tuži američku vladu
TUŽBA
TikTok tuži američku vladu
WASHINGTON - TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi provedbu zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NOVITETI
YouTube testira novu opciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji
NEW YORK - Umjetna inteligencija prisutna je u sve većem broju proizvoda i usluga koje koristimo, a da često toga nismo niti svjesni.
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
INVESTICIJE
Amazon Web Services investira gotovo 9 milijardi dolara u Singapur
SINGAPUR - Amazon Web Services u utorak je priopćio da će u sljedećih pet godina uložiti dodatnih 12 milijardi singapurskih dolara (oko 8,87 milijardi dolara) u razvoj svoje infrastrukture i usluga u oblaku u Singapuru.
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
SKOK
Dionice Applea u tjednu skočile 6 posto
NEW YORK - Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
NOVA ERA U ROBOTICI
Medtronic predstavio Hugo RAS, sustav za asistiranu robotsku kirurgiju
ZAGREB – Medtronic, svjetski lider u medicinskoj tehnologiji, predstavio je novog kirurškog robota Huga™ RAS-a, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za robotski potpomognutu kirurgiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE