GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju

SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 17:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.

Mrežu gradi SpaceX-ova poslovna jedinica Starshield prema ugovoru vrijednom 1,8 milijardi dolara potpisanom 2021. s Nacionalnim uredom za izviđanje (NRO), obavještajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, rekli su izvori Reutersa.

Planovi pokazuju opseg uključenosti SpaceX-a u američke obavještajne i vojne projekte i ilustriraju dublje ulaganje Pentagona u goleme satelitske sustave u niskoj Zemljinoj orbiti s ciljem podrške kopnenim snagama.

Ako bude uspješan, izvori kažu da bi program značajno unaprijedio sposobnost američke vlade i vojske da brzo uoče potencijalne mete gotovo bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Ugovor signalizira rastuće povjerenje obavještajnog establišmenta u tvrtku čiji se vlasnik sukobio s Bidenovom administracijom i izazvao kontroverze, otvara novu karticu oko korištenja Starlink satelitske povezanosti u ukrajinskom ratu, rekli su izvori.

Wall Street Journal izvijestio je o postojanju 1,8 milijardi dolara vrijednog povjerljivog ugovora Starshielda s nepoznatom obavještajnom agencijom bez pojedinosti o svrsi programa.

Reutersovo izvješće po prvi put otkriva da je ugovor SpaceX-a za moćni novi špijunski sustav sa stotinama satelita koji nose mogućnosti snimanja Zemlje i koji mogu djelovati kao roj u niskim orbitama, te da je špijunska agencija s kojom Muskova tvrtka surađuje NRO.

Reuters nije mogao odrediti kada će nova mreža satelita postati online i nije mogao utvrditi koje su druge tvrtke dio programa s vlastitim ugovorima.

SpaceX, najveći svjetski satelitski operater, nije odgovorio na nekoliko zahtjeva za komentar o ugovoru, svojoj ulozi u njemu i detaljima o lansiranju satelita. Pentagon je uputio zahtjev za komentar NRO-u i SpaceX-u.

U izjavi NRO je priznao svoju misiju razvoja sofisticiranog satelitskog sustava i svoje partnerstvo s drugim vladinim agencijama, tvrtkama, istraživačkim institucijama i državama, ali je odbio komentirati Reutersova otkrića o opsegu uključenosti SpaceX-a u taj napor.

"Nacionalni ured za izviđanje razvija najsposobniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski obavještajni, nadzorni i izviđački sustav koji je svijet ikada vidio", rekao je glasnogovornik.

Sateliti mogu pratiti ciljeve na zemlji i dijeliti te podatke s američkim obavještajnim i vojnim dužnosnicima, rekli su izvori. U načelu, to bi američkoj vladi omogućilo brzo snimanje kontinuiranih slika aktivnosti na terenu gotovo bilo gdje na svijetu, pomažući obavještajnim i vojnim operacijama, dodali su.

Tagovi: SpaceX, musk, nro, špijunaža, starshield
PROČITAJ I OVO
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE