GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Span u pola godine ostvario rast prihoda od 17 posto

Span u pola godine ostvario rast prihoda od 17 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvu polovicu 2023. godine. Usprkos globalnom trendu usporavanja rasta IT tržišta, Span Grupa nastavila je ulagati u širenje poslovanja te je u promatranom razdoblju zabilježila stabilan poslovni rast.

Poslovni prihodi Span Grupe u prvoj polovici godine iznosili su 62,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki ostala je na istoj razini kao u prvoj polovici 2022. i iznosi 4,7 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za pet posto i iznosi 4,4 milijuna eura. Povećanje jednokratnih stavki velikim se dijelom odnosi na akviziciju estonskog društva GT Tarkvara. U prvih šest mjeseci Span Grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 2,2 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uzrokovano je troškovima poreza na dobit i amortizacije.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 74 posto. Najznačajniji rast u prvom polugodištu bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda ostvaren je u segmentu Razvoja softvera i poslovnih rješenja, koji bilježi rast od 30 posto, te u segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje, koji je rastao 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Interes za Spanovom dionicom i dalje je velik te je, nakon ulaska u sastav indeksa CROBEX10® i CROBEX10tr®, Spanova dionica u prvih šest mjeseci bila najlikvidnija na Zagrebačkoj burzi s ostvarenim prometom od 15 milijuna eura.

„Prvu polovicu godine obilježili su dobri poslovni rezultati i imamo razloga biti zadovoljni. Iako je hitnost za digitalnom transformacijom kompanija kojoj smo svjedočili u godinama pandemije usporila, korisnici i dalje kontinuirano ulažu, samo pametnije. U Spanu bilježimo nastavak rasta poslovanja, širimo se na nova tržišta, a istovremeno se našom dionicom najviše trgovalo na Zagrebačkoj burzi“, istaknuo je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

U prvoj polovici godine Span je postavio i važan okvir za daljnji razvoj održivog poslovanja te je u lipnju objavio Izvještaj o održivosti za 2022. godinu, kojim se počeo pripremati za izvještavanje u skladu s direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti. Kao rezultat dugogodišnjeg odnosa temeljenog na povjerenju i kvalitetnom radu Spanovih stručnjaka, kraj lipnja Spanu je donio nagradu Microsoft Partnera godine za 2023., za Hrvatsku i Ukrajinu.

Tagovi: Span, poslovni rezultati, Nikola Dujmović
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE