GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu

TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.

Ovo su rezultati TSMC-a za prvo tromjesečje u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

Neto prihod: 592,64 milijarde novotajvanskih dolara (18,87 milijardi USD), u odnosu na očekivanih 582,94 milijarde NT$
Neto prihod: 225,49 milijardi NT$, u odnosu na očekivanih 213,59 milijardi NT$

TSMC je izvijestio da je neto prihod porastao za 16,5% u odnosu na prošlu godinu na 592,64 milijarde NT$, dok je neto prihod porastao za 8,9% u odnosu na prošlu godinu na 225,49 milijardi NT$. Tvrtka je procijenila da će prihod u prvom tromjesečju biti između 18 i 18,8 milijardi dolara.

TSMC je najveći svjetski proizvođač naprednih procesora i u svoje klijente ubraja tvrtke poput Nvidije i Applea.

“TSMC je dobro pozicioniran za snažne performanse temeljene na ključnim trendovima u industriji. Stalna potražnja za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije, pozitivan je znak i kratkoročno i dugoročno. Fokus na napredni razvoj čipova, kao što je pomak prema 3nm tehnologiji, još je jedan čimbenik koji pokreće dugoročni rast za TSMC,” rekao je Brady Wang, pomoćnik direktora u Counterpoint Researchu, u ponedjeljak prije objave rezultata.

TSMC trenutno proizvodi 3-nanometarske čipove i planira započeti masovnu proizvodnju 2-nanometarskih čipova 2025. Tipično, manja nanometarska veličina daje moćnije i učinkovitije čipove.

Snažna potražnja za AI čipovima predvođena proliferacijom velikih jezičnih modela kao što su ChatGPT i kineski klonovi uzrokovala je rast dionica TSMC-a od 56% u protekloj godini.

Prema podacima Counterpoint Researcha, TSMC je ostvario 61% globalnih prihoda ljevaonica u četvrtom tromjesečju. Samsung Foundry je na drugom mjestu s 14% tržišta.

Tagovi: tsmc, čipovi, ai čipovi, nvidia, apple
PROČITAJ I OVO
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE