GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 15:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom Huaweiju u budućem razvoju britanske 5G mreže.

U najvećem testu njegove post-brexitovske vanjske politike Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Iako britanska vlada Huawei nije spomenula po imenu, u njezinu priopćenju navedeno je da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz svih ključnih mreža i osjetljivih lokacija poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

„Ovo je specifično rješenje za Veliku Britaniju iz razloga specifičnih za Veliku Britaniju i odluka je temeljena na izazovima s kojima smo trenutno suočeni", rekla je ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, sport i medije Nicky Morgan.

Nacionalni centar za cyber sigurnost proveo je tehničku i sigurnosnu analizu kojom je dana detaljna procjena onoga što je potrebno učiniti za zaštitu digitalne infrastrukture na otoku. Centar je objavio iz smjernica u kojima su navedeni praktični koraci koje telekomunikacijski operatori trebaju poduzeti kako bi proveli vladinu odluku i smanjiti visoki rizik u 5G mrežama.

Današnja britanska odluka sigurno neće dobro sjesti vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji strahuje da bi Kina mogla upotrijebiti Huawei za krađu tajnih informacija i koja je upozorila da bi mogla smanjiti intenzitet britansko-američke obavještajne suradnje ako London omogući pristup Huaweiju.

S druge strane, Huawei je odlukom zadovoljan.

Potpredsjednik Huaweija Victor Zhang rekao je da je odlukom britanske vlade Huaweiju potvrđeno da može nastaviti raditi s klijentima na uvođenju 5G-a.

„Ova odluka utemeljena na dokazima rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom prikladnom za budućnost. Time je Velikoj Britaniji omogućen pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji te joj osigurava konkurentno tržište", rekao je Zhang.

Tagovi: Velika Britanija, Huawei, 5G tehnologija, Victor Zhang, Nicky Morgan
PROČITAJ I OVO
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
ČIPOVI
SMIC iznevjerio očekivanja analitičara, odaslao važno upozorenje
PEKING - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) u petak je upozorio na intenzivnu konkurenciju u industriji čipova nakon što je dobit u prvom tromjesečju izmakla očekivanja.
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE