GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

YouTube će dozvoliti postavljanje AI generirane glazbe, ali...

YouTube će dozvoliti postavljanje AI generirane glazbe, ali...
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz / BUG
ZAGREB - "Umjetna inteligencija je tu, a mi ćemo je prigrliti odgovorno i zajedno s našim glazbenim partnerima" – poruka je to iz središnjice Googleovog video i glazbenog servisa YouTube, koja se tiče objavljivanja glazbe nastale uz pomoć generativne umjetne inteligencije.

U svojem pojašnjenju dalje navode kako se sada tehnološki svijet nalazi na prekretnici, gdje je jasno da se nove tehnologije treba "hrabro prihvatiti", ali i da pritom treba biti odgovoran. Nakon višemjesečnih razgovora s predstavnicima glazbene industrije, došli su do rješenja – uvest će stroge principe, prema kojima će se morati ravnati oni koji na YouTubeu žele objavljivati glazbu nastalu korištenjem AI alata.

Zajedno s glazbenim izdavačima YouTube će izraditi regulatorni okvir, s ciljem zaštite glazbenika, ali i uz slobodu izražavanja i kreativnosti onima koji žele koristiti generativnu umjetnu inteligenciju. Pritom su istaknuli tri glavna principa, prema kojima će nastati novi odnos njihove platforme i AI glazbe.đ

Prvi princip kaže da će, kako bi odgovorno i zajednički ušli u taj projekt, oformiti glazbeni inkubator (YouTube’s Music AI Incubator). U njemu će sudjelovati odabrani umjetnici, od kompozitora do producenata, a poslužit će kao savjetodavno tijelo pri rješavanju ovog problema.

Nadalje, kažu da će ponekad problematični sustav za zaštitu prava, Content ID, i ubuduće podržavati i zaštitu kreativaca i autora te im omogućavati zaradu. No, u doba umjetne inteligencije sustav će morati evoluirati kako bi se prilagodio novim vrstama sadržaja.

I zaključno, pravila vezana za objavu sadržaja morat će se također prilagoditi, kako bi dopuštao "tehničke manipulacije" sadržajima, ali i dalje bio od koristi u borbi protiv dezinformacija i sličnih neželjenih pojava.

"Neograničeni potencijal generativne umjetne inteligencije zahtijeva promišljen pristup, koji odražava sve šire granice kreativnog izražavanja. Generativni AI sustavi mogu osnažiti trenutne izazove poput zlouporabe zaštitnih znakova i autorskih prava, dezinformacija, spama i sličnih. Međutim, AI se također može koristiti za identifikaciju ove vrste sadržaja, a mi ćemo nastaviti ulagati u tehnologiju koja nam pomaže zaštititi zajednicu gledatelja, kreatora, umjetnika i tekstopisaca", poruka je iz YouTubea.

Tagovi: YouTube, glazba, ai
PROČITAJ I OVO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE