GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Akcije Aerodroma Nikola Tesla bile su najtrgovanija hartija ove nedelje na Beogradskoj berzi. Od ponedeljka do danas prodato je 30.308 akcija, a cena im je skočila za 8,33 odsto, pa su kupci izdvojili ukupno 58,9 miliona dinara za kapital beogradskog aerodroma.

Glavni analitičar brokerske kuće Momentum Nenad Gujaničić za Biznis.rs ukazuje, međutim, da ta hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje.

Aerodrom Nikola Tesla na Beogradskoj berzi ima uključenih nešto više od 35 miliona akcija, od kojih je 84,55 u vlasništvu države, dok je 15 odsto svojevremeno podeljeno na osnovu Zakona o besplatnoj podeli akcija građanima i zaposlenima.

Od tih 15 odsto trenutno je najviše u vlasništvu jednog kastodi računa fonda i jednog zbirnog računa kod OTP banke – po 2,67 odnosno 1,79 odsto respektivno, dok je treći po veličini „nedržavni“ vlasnik kastodi račun fonda kod Unicredit banke.

„Ova hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje, s obzirom na to da je država vlasnik 84,6 odsto akcija, dok je u rukama manjinskih akcionara nešto preko 15 procenata. Od ovih slobodnih akcija za trgovanje više od trećine se nalazi u rukama tri fonda čime je potencijalno trgovanje još više ograničeno. U takvim okolnostima veoma lako dolazi do pomeranja tržišne vrednosti akcije“, objašnjava Gujaničić.

Vrednost akcije Aerodroma kretala se uzlaznom putanjom od januara ove godine, kada je vredela 1.730 dinara. U februaru je cena po akciji premašila 1.800 dinara, da bi se danas „zaustavila“ na 1.950 dinara.

Istorijski gledano, kapital beogradskog aerodroma bio je najskuplji krajem maja prošle godine, kada se za akciju plaćalo 2.100 dinara, dok je najjeftiniji bio u junu 2012. godine, kada je jedna akcija koštala 363 dinara.

Tagovi: Aerodrom Nikola Tesla, Beogradska berza, BELEX
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE