GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka politika postaje jedan od glavnih faktora tržišnih rizika

Američka politika postaje jedan od glavnih faktora tržišnih rizika
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 08:06
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Ovo je ljeto bilo izvrsno za dioničke ulagače, jer je tržišno raspoloženje na krilima poboljšanih makroekonomskih podataka i osnova poslovanja ostalo pozitivno.

Ljetni priljev makroekonomskih podataka nagovijestio je početak globalnog sinkronog rasta, koji će inače obilježiti razlike među regijama, dok su se poslovni rezultati tvrtki za drugo tromjesečje pokazali boljima od očekivanih.

U kolovozu smo svjedočili kontinuiranom rastu maloprodaje u SAD-u. To je poraslo za 1,2%. Uz hipotekarne stope blizu rekordno niskih cijena, prodaja kuća u SAD-u skočila je + 24,7% iz mjeseca u mjesec, naglo porasvši drugi mjesec zaredom. Podaci sugeriraju da je odgovor monetarne (niske kamatne stope na financiranje) i fiskalne politike (prihod kućanstva) na koronavirus povećao pristup primarnom vlasništvu kuće za američka kućanstva u cjelini. Najnovije čitanje produkcijskog ISM PMI za SAD potkrepljeno je nastavkom novih tvorničkih narudžbi, koje su dosegle najvišu razinu u gotovo dvije godine.

Nakon snažnijeg rasta u srpnju, PMI indeksi eurozone za uslužni dio gospodarstva pokazali su sporiju ekspanziju u kolovozu, s indeksom PMI usluga koji je u kolovozu iznosio 50,5 bodova, a u srpnju 54,7 bodova. Produktivni dio gospodarstva također je nastavio rasti, a opći gospodarski osjećaj (87,7) povećao se u europodručju četvrti mjesec zaredom, što ukazuje na postupni oporavak.

Kako se epidemiološka situacija smiruje, uz kreditiranje kućanstava (i tvrtki), novac će se prelijevati uglavnom u vlasničke vrijednosne papire i financijske instrumente povezane s robom, što će posljedično dodatno povećavati njihovu cijenu. Uz to, tijekom tog vremena najvjerojatnije će se prodati udio obveznica banaka i fondova, što znači da će se dodatna sredstva prenijeti na dionice, sirovine (zlato, srebro) i zajmove. Istodobno, iz demografskih razloga možemo očekivati vrlo dugo razdoblje niskih kamatnih stopa (znatno duže od pet godina), inače s mogućnošću privremenog povećanja, što bi bilo rezultat zabrinutosti središnjih banaka zbog privremene i privremeno veće inflacije. mogu se javiti razlozi.

Nedavno su na godišnjem sastanku američke Federalne rezerve (FED) američki središnji bankari najavili da će u budućnosti biti više usredotočeni na gospodarski rast i tržište rada, a manje na zabrinutost zbog potencijalno veće inflacije, što se može smatrati vrlo mudrom odlukom.

Nažalost, pravilnim ponašanjem FED-a i poticanjem makroekonomskih podataka, američka će politika predstavljati jedan od središnjih rizika na tržištu u jesenskim mjesecima. To, u svjetlu predsjedničkih izbora u studenom, trenutno povećava jaz u pregovorima o drugom poticajnom paketu i mogućem, potencijalno u Trumpovu mandatu treća za prekid financiranja američke vlade kasnije ovog mjeseca. U Sjedinjenim Državama fiskalna godina završava 30. rujna, a predsjednički izbori su 3. studenog. Republikanci bi mogli kriviti demokrate za ponovno zatvaranje izvršne vlasti u samo tri godine i mogli bi si, barem po njima, pomoći na izborima.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Wall Street, dionice, Jerome Powell, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
ZELENO SVJETLO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
BRUXELLES - Europska unija dopustila je Njemačkoj subvencioniranje dijelova teretne željeznice s 1,7 milijardi eura. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Bruxellesu.
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE