GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki problemi s litijem: Sudac podržava strože tumačenje saveznog zakona o rudarstvu

Američki problemi s litijem: Sudac podržava strože tumačenje saveznog zakona o rudarstvu
RUDARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / BETA
NEW YORK - Još jedan sudac podržao je strože tumačenje Prizivnog suda SAD-a o Zakonu o rudarstvu starom stoljeće i pol, navedeno u novoj presudi kojom se blokira rudnik metala u Nevadi.

Presuda bi mogla imati posljedice za veliki rudnik litija blizu granice Nevade i Oregona i za druge buduće rudnike na javnim površinama diljem američkog Zapada.

Sudac američkog okruga Larry Hicks u Renu poništio je odobrenje američkog Ureda za upravljanje zemljištem (BLM) za planirani rudnik molibdena Yurica Molly istočno od Rena u slučaju koji je u tijeku od 2013. godine.

Hicks je citirao sudsku odluku u slučaju u Arizoni prošle godine koja je preokrenula dugotrajno stajalište vlade da je Zakon o rudarstvu iz 1872. godine davao ista prava rudniku i okolnom zemljištu za odlaganje jalovine i drugog otpada.

Tom je presudom blokirana izgradnja rudnika bakra na temelju toga što se ta prava nisu automatski primjenjivala na susjedno javno šumsko zemljište gdje je tvrtka planirala odlagati otpadne stijene.

Američka sutkinja Miranda Du u Renu citirala je istu presudu u presudi prošlog mjeseca da je BLM postupio nezakonito kada je odobrio rudnik Thacker Pass tvrtke Lithium Americas u blizini granice Nevade i Oregona.

No, za razliku od Hicksa ili žalbenog suda, Du nije poništio BLM-ovo odobrenje projekta, već je od te uprave zatražio novi postupak za izdavanje dozvole.

U međuvremenu su u tijeku radovi na pripremi mine.

Ekolozi su uložili žalbu na presudu suca Dua o rudniku litija sudu u San Franciscu, koji bi trebao saslušati argumente u lipnju.

Litij se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, što je ključni dio programa "čiste energije" predsjednika Josepha Bidena za ubrzavanje prijelaza s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kao i drugi rudnici desetljećima, Eureka Molly LLC (EML) tvrdi da nema namjeru trajno okupirati susjedna zemljišta jer će rudarstvo u Mount Hopeu prestati za 40 godina.

No, Hicks je rekao da dok EML-ovo dopuštenje za korištenje susjednog zemljišta istječe kada projekt bude dovršen, otpad će ostati. Dakle, okupacija će biti stalna.

Zaštitnici okoliša kažu da je Hicksova presuda dobar znak za njihovu žalbu u Thacker Passu, te planiraju akciju protiv drugih rudnika molibdena i litija.

Lithium Americas i drugi čelnici industrije inzistiraju na tome da zaštitari preuveličavaju potencijalne pravne dosege, a Mark Compton, izvršni direktor Američke udruge za istraživanje i rudarstvo, slaže se, rekavši da su "činjenice jedinstvene u svakom slučaju".

Ali John Hader, izvršni direktor Great Basin Resource Watcha sa sjedištem u Renu, rekao je da "suci kažu da ovdje ima ilegalnih aktivnosti", a ipak tvrtke "mogu nastaviti obavljati ilegalne poslove". To nema smisla".

Tagovi: litij, rudarstvo, Thacker Pass, Lithium Americas
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE